Eric Vrijsen

Vijf euro per uur om Schiphol te laten functioneren

21 september 2022Leestijd: 1 minuut

Een toeslag voor beveiligers is niet zo duur als een haperend vliegveld. Eric Vrijsen over een uitweg in de Schipholchaos.

De lange wachtrijen veranderden Schiphol de afgelopen zomer van een nationale luchthaven in een nationale schande. Topman Dick Benschop stapt op, maar daarmee zijn de sores nog niet voorbij. Was het maar zo simpel.

Lees ook deze bijdrage van luchtvaartdeskundige Stijn de Vreede op EW Podium: Mayday voor Schiphol: staat moet ingrijpen bij falende luchthaven

Eerst even de nuchtere feiten achter de Schipholsores.

De wachtrijen zijn lang, omdat er al ruim 20 jaar terrorismedreiging is en iedere passagier moet worden gecontroleerd. Toen in 2020 corona uitbrak, kwamen de passagiersstromen tot stilstand en stonden beveiligers duimen te draaien. Ze werden elders ingezet.

Popelen om te vliegen

Toen dit jaar het oude normaal terugkeerde en velen popelden om te vliegen, was er een nijpend tekort aan bewakers. Met lange wachtrijen en vertraagde vluchten als gevolg.

Het probleem werd verholpen door bewakers 5 euro extra per uur te betalen. Toen die toeslag weer verviel, dompelde een tekort aan personeel Schiphol opnieuw in chaos. Dit is dan weer wel simpel: betaal de beveiligers een marktconform uurloon, want Schiphol is essentieel voor de economie en voor het nationale welbevinden.

Duur? Nee, een niet functionerend Schiphol, dat is pas duur.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.