Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Houd alsjeblieft op met die zogenaamde naamgrappen

04 oktober 2022Leestijd: 3 minuten

Naamgrappen of wat ervoor doorgaat, zijn dagelijks in de (sociale) media te vinden. Niet in de laatste plaats bij de lezersreacties. Wat gaat er toch in die hoofden om, vraagt Carla Joosten zich af. Een kind weet toch al dat pesten niet grappig is?

Politici, schrijvers, journalisten, columnisten, twitteraars en ‘reaguurders’: allemaal doen ze er aan mee. Mensen belachelijk maken met grapjes over hun naam. Vooral vice-premier Sigrid Kaag (D66) moet het al een hele tijd ontgelden, met ‘Kaagmens’ als meest voorkomende ‘grap’. Maar ook andere politici zijn de klos bij dit verschijnsel, dat niks anders is dan pesten.

Lees ook deze blog van Constanteyn Roelofs terug: We zijn onszelf niet in de online schimmenwereld van het internet

Vooruit, toen Geert Wilders (PVV) zei dat de Kaagbaan op Schiphol naar minister Kaag was genoemd omdat ze zoveel vloog, was dat best grappig. Maar zo geslaagd zijn de naamgrappen zelden. Een kind leert (hopelijk) al dat naamgrapjes niet grappig zijn, maar kinderachtig. Hoe kan het dan toch dat volwassenen zich er aan bezondigen? Het gebeurt zelfs in professionele media. Maar het meest tref je ze aan in reacties onder journalistieke bijdragen in diezelfde media.

‘Ik noem haar tegenwoordig Attje (Uils)Kuiken,’ schreef een reaguurder pas nog trots op deze site, doelend op PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken. Niet eens origineel, want ze werd al veel vaker zo beschreven. In 2016 reageerde toenmalig PvdA-leider Lodewijk Asscher al eens op reaguurders elders die zijn naam bijvoorbeeld als aSScher schreven. O, o wat een vondst toch.

Dag in dag uit wordt er gevarieerd op achternamen van ministers, Kamerleden of anderen die zich inzetten voor het algemeen belang en daardoor in het licht van de openbaarheid opereren. En dan te bedenken dat menige grappenmaker zichzelf van een anoniem account bedient. Waarom niet met open vizier anderen pesten?

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.