Premium Lock Bescherming van de boze wolf is gevaarlijk

15 november 2022Leestijd: 4 minuten
Een wolf op de Veluwe, vastgelegd door natuurfotograaf Otto Jelsma. Foto: ANP

Weer openbaart zich een tegenstelling tussen stad en platteland. De retoriek over biodiversiteit leidt ertoe dat boeren hun schapen levend verslonden zien. Redelijke mensen lijden onder redeloze wolvenliefde, schrijft Gerry van der List.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Het dierenrechtenfanatisme wordt steeds problematischer. Het gaat gepaard met malle denkbeelden en voor de mens onaangename gevolgen.

Heel dwaas is bijvoorbeeld het idee dat dieren te vergelijken zijn met slaven die vrijgemaakt dienen te worden. Anders dan tot slaaf gemaakte mensen zullen beesten immers nooit de rechten van andere levende wezens respecteren. Van een, bij rechten passend, moreel plichtsbesef is geen sprake in de genadeloze dierenwereld, die overigens een grote diversiteit kent. Bij alle retoriek over de ‘rechten’ van het dier wordt zelden gedacht aan de emancipatie van de mug of de guppy.

Partij voor de Dieren ontneemt mensen onschuldige pleziertjes

De uiteindelijke consequentie van het dierenrechtendenken is verplicht vegetarisme. Een biefstukje eten komt volgens de logica van de aanhangers immers op hetzelfde neer als kannibalisme. Voorlopig zijn we gelukkig nog niet zover deze morele dwaalweg ingeslagen. Maar de mens worden wel al allerlei gewone, onschuldige pleziertjes ontnomen. Zo is het circus ernstig gedevalueerd, omdat het af en toe een rondje laten sjokken van een – overigens uitstekend verzorgde – olifant door een piste nu ineens een schanddaad schijnt te zijn.

De Partij voor de Dieren vindt dit vanzelfsprekend lang niet ver genoeg gaan. Zij wil ook vogels en reptielen uit het circus verbannen en voert een verbeten strijd tegen – de mens zo veel genoegen verschaffende – dolfinaria en dierentuinen die ‘onnatuurlijk’ zouden zijn. Een kat vertroetelen met speeltjes en snoepjes of een hond naar een dierenkliniek brengen voor het verwijderen van een tumor, doet trouwens ook erg onnatuurlijk aan, maar hiertegen wordt vooralsnog niet geprotesteerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw