Niet zo happen als Forum weer ‘belletje trekt’

17 november 2022Leestijd: 2 minuten
Thierry Baudet staat de pers te woord. Foto: Peter Hilz/HH/ANP

Forum levert geen enkele bijdrage aan het beter maken van Nederland, maar weet wel commotie te veroorzaken. Want dat is het doel, schrijft Arendo Joustra. Een betere reactie: negeren, niet happen, en niet boos reageren.

Dit stukje had beter niet geschreven kunnen worden. Maar het moet, om een punt duidelijk te maken. En het begint met de vraag of kinderen nog weleens ‘belletje trekken’? Waarschijnlijk niet, ze hebben binnen leuker vertier, aangeboden door de digitale wereld.

Vroeger in elk geval wel. En het was altijd angstig en fijn tegelijk als een boze buurtgenoot met geheven vuist woedend naar buiten kwam rennen. Dan had je gescoord. Als er niet werd gereageerd, was er niks aan.

Negeren en niet boos met geheven vuist naar buiten rennen

Deze les, niet reageren om de ander het plezier niet te gunnen, hebben sommige politici niet geleerd. Steeds als een collega van Forum voor Democratie ‘iets verschrikkelijks’ zegt, zoals afgelopen week weer, springen ze er bovenop. Dan klinken woorden als ‘onacceptabel’, ‘levensgevaarlijk’, ‘ophitsing’, ‘verwerpelijk’ en ‘totaal onverantwoordelijk’.

Met deze kwalificaties reageerden onder anderen de premier, ministers en een fractievoorzitter. Mogelijk verlangen hun kiezers dit en winnen ze er stemmen mee. En moeten ze dus wel. Maar de aanstichter, wiens naam en wat hij precies heeft gezegd ongenoemd blijven om hem inderdaad dat plezier niet te gunnen, heeft beet. Hij heeft iedereen weer lekker op de kast gejaagd.

Het doel van Forum is om ‘ophef’ te veroorzaken

FVDLees deze column van Geerten Waling: FVD nu zelf ongedierte dat knaagt aan de democratie

Forum-leider Thierry Baudet heeft eens geschreven dat het doel van zijn partij is om ‘ophef’ te veroorzaken. Vandaar dat hij en zijn volgelingen elke week wel iets zeggen dat geen enkele bijdrage levert aan het beter maken van Nederland, maar wel commotie veroorzaakt. Want dat is het doel.

Een logische reactie van zijn tegenstanders zou moeten zijn hem en zijn partij dit niet te gunnen. Negeren, niet happen, en niet boos met geheven vuist naar buiten rennen.