Gerry van der List Premium Corner

Waarom het maar tobben blijft met de SP

17 januari 2023Leestijd: 3 minuten

Ondanks de geringe populariteit van het kabinet groeit en bloeit de SP niet. Het gerommel binnen de partij, de rechtse tijdgeest en het gebrek aan elan van de leider spelen de populistische oppositiepartij parten, schrijft Gerry van der List.

Het was zonder meer een van de interessantste en invloedrijkste boeken van een Nederlandse politiek leider. In 1996 publiceerde Jan Marijnissen Tegenstemmen, waarin de voorman van de SP van leer trok tegen het paarse kabinet dat hij, met een handige en tamelijk effectieve propagandatruc, van verfoeilijke ‘neoliberale’ praktijken beschuldigde. Het werd, mede dankzij radiospotjes, een bestseller, wat vrij uitzonderlijk is voor een boek in dit genre. Bovendien legde Tegenstemmen de basis voor een nieuw beginselprogramma van de SP, Heel de mens, dat in 1999 werd aangenomen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier 

Marijnissen was een zegen voor zijn in 1972 opgerichte partij. De voormalige fabrieksarbeider uit Oss was slim en goedgebekt, sprak de duidelijke taal van de gewone man, had een scherp oog voor de zwakke plekken van zijn opponenten en wist met zijn opvattingen over een modern socialisme de SP te bevrijden van haar ­maoïstische traditie.

Onder leiding van Marijnissen kwam een in menig opzicht bewonderenswaardige partij tot bloei. Een partij met een vrij goed uitgewerkt ideologisch programma en een aanzienlijk aantal actieve leden die ook buiten verkiezingstijd contact zochten met de kiezer. Hun idea­lisme bleef niet beperkt tot woorden. De solidariteits­regeling bepaalde dat een groot deel van de inkomsten van vertegenwoordigers van de SP naar de partijkas vloeide.

Van de 25 zetels van 2006 zijn er nog maar negen over

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.