Premium Lock Uitstel stikstofbesluit kabinet is riskant, maar democratisch

07 april 2023Leestijd: 3 minuten
Kamerdebat over uitslag Provinciale Statenverkiezingen. V.l.n.r. Rutte, Kaag en Hoekstra. Foto: ANP SEM VAN DER WAL

Door op aandringen van het CDA het besluit over de stikstofaanpak uit te stellen, legt het kabinet de belangrijkste politieke kwestie van dit moment in handen van de provincies. Een riskant, maar democratisch spel, schrijft Afshin Ellian, dat toont dat het Nederlandse staatsrecht niet in beton is gegoten.

De stikstofkwestie is in een cruciale fase beland. Het CDA wil, met steun van de VVD, het regeerakkoord openbreken, in reactie op de uitslag van de provinciale verkiezingen. Daarom debatteerde de Tweede Kamer woensdag 5 april over de vraag of het kabinet wel met één mond praat. Is het regeerakkoord nog steeds het fundament onder dit kabinet?

In debatten met een staatsrechtelijk karakter is de SGP maatgevend. In elegante en correcte bewoordingen geeft de SGP aan hoe de staatsrechtelijke hazen lopen. SGP-leider Kees van der Staaij steunde de ingediende motie van wantrouwen niet, al zei hij dat ‘het licht wel op oranje staat’ – een relevant signaal.

Het kabinet wil intern niet verder discussiëren over het stikstofbeleid en wacht, op verzoek van het CDA, de uitkomst van de provinciale onderhandelingen af. Het lijkt erop dat het kabinet eerst wil zien hoe groot de bestuurlijke slagkracht van de BBB in de provincies wordt. Het is denkbaar dat BBB toetreedt tot de meeste provinciebesturen. Zonder deze partij is in sommige provincies coalitievorming onmogelijk, tenzij totaal verschillende partijen zullen samenwerken.

Wat blijft over van stikstofaanpak als BBB gaat besturen?

Als BBB de hoeksteen van de meeste provinciebesturen zal vormen, is de vraag wat er van de stikstofaanpak overblijft. Het is voorstelbaar dat de provincies dan botsen met het kabinet over hoe ze de wet willen uitvoeren. Wenselijk voor het CDA, dat dan tegen zijn coalitiepartners kan zeggen dat de deadline 2035 wordt.

Op zich geen vreemde constructie. Er zijn verkiezingen geweest en het CDA stelt, samen met de VVD, voor om eerst te kijken hoe de lokale democratie werkt, voordat het kabinet het beleid doorvoert. Stikstof treft niet alleen de landbouw, maar ook de bouwsector en andere sectoren van de economie. De uiteindelijke oplossing ligt bij de wetgever.

Wonderlijk: links blok verwelkomt steun van de PVV

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw