onderzoek

Beste scholen: belangrijke informatie bij het kiezen van een school

07 februari 2017Leestijd: 2 minuten

Voor de zestiende keer vergelijkt Elsevier alle scholen in het voortgezet onderwijs met vmbo, havo en vwo. Het helpt ouders en leerlingen op weg bij het kiezen van een passende school.

Januari en februari zijn de maanden waarin middelbare scholen hun deuren openzetten voor ouders en aanstaande brugpiepers om de sfeer te proeven, om docenten te ontmoeten en vragen te stellen over het onderwijs en het schoolklimaat. Het is verstandig om goed voorbereid naar een open dag te gaan en vooraf al wat huiswerk te doen.

Cijfers
Op bestestudies.elsevier.nl vind je per schoolsoort, onderwijstype en levensovertuiging scholen in de buurt.

Bekijk het fragment van Radar over Beste scholen. Lees verder onder de video

Radar 6 januari 2017

 

De scholen van je keuze kun je vervolgens vergelijken op basis van harde cijfers over de kwaliteit van het onderwijs: waar behaalden leerlingen de beste examenresultaten? Welke school telt de minste zittenblijvers? En waar kwamen naar verhouding de meeste leerlingen in de derde klas hoger uit dan het advies van de basisschool, en waar niet?

bestescholenbasis2

Vergelijk alle scholen met vmbo, havo en vwo in je buurt

Zoals docenten cijfers geven aan hun leerlingen, zijn ook scholen te beoordelen. Wat zijn goede scholen en zijn er misschien zelfs ‘superscholen’ in de buurt?

Natuurlijk is onderwijs meer dan cijfers en statistieken, maar wanneer een school op één of meer onderdelen slechter scoort dan andere scholen in de buurt, dan is dat op zijn minst aanleiding om eens navraag te doen tijdens een voorlichtingsavond. Wat doet de school om de resultaten te verbeteren?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.