Kies voor kwaliteit: alle middelbare scholen beoordeeld

18 januari 2018Leestijd: 2 minuten
Bron: pexels.com

Welke scholen tellen weinig zittenblijvers, waar zijn examencijfers hoog? Waar halen leerlingen met havo-advies toch het vwo? Voor ouders en hun kinderen op zoek naar een passende school beoordeelt Elsevier Weekblad alle middelbare scholen met vmbo, havo en vwo.

Het Gomarus College in Leeuwarden haalt met de gemengd-theoretische leerweg in het vmbo als enige school de hoogste score op alle onderdelen in het onderzoek Beste Scholen 2018. Tweede uitblinker in het onderzoek van Elsevier Weekblad dit jaar is het Dendron College in Horst (Limburg), dat zowel met vmbo, havo als vwo tot de beste scholen van Nederland behoort.

Klik hier voor alle resultaten van het onderzoek Beste scholen

Elsevier Weekblad presenteert een lijst van 41 ‘superscholen’ die als beste uit het onderzoek komen. De scholen zijn beoordeeld op vier onderdelen. Het eerste is de onderwijspositie: op welk niveau de leerling in de derde klas is uitgekomen vergeleken met het advies van de basisschool. Het tweede onderdeel is de onderbouwsnelheid, de tijd die een leerling nodig heeft voor de eerste twee klassen. Het derde is het bovenbouwsucces, het aandeel leerlingen dat zonder zittenblijven het examen haalt. En het vierde is het gemiddeld behaalde cijfer voor het centraal examen.

School scoorde hoogste op vier onderdelen

Het Gomarus College haalt de hoogste score op alle vier onderdelen. Een ‘superschool’ is een school die op minstens drie van de vier onderdelen de hoogste score haalt zonder onvoldoende. Elsevier Weekblad kent vier eindkwalificaties toe: super, goed, voldoende en onvoldoende. Daartegenover biedt de Onderwijsinspectie twee smaken, voldoende en onvoldoende, waarbij 95 procent van de scholen als voldoende wordt beoordeeld.

Het onderzoek Beste scholen is gebaseerd op gegevens van de Inspectie van het Onderwijs, de beoordeling is een eigen bewerking van de resultaten door Elsevier Weekblad. Alle resultaten per school vindt u hier.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.