Premium Lock Wat gaan de feministen na Hylas en de Nymfen nog meer verbieden?

07 februari 2018Leestijd: 3 minuten
hylas and the nymphs

Ideologieën die op een -isme eindigen, kunnen in een reactionaire beweging veranderen. Nu is het feminisme aan de beurt. Het was ooit een belangrijke emancipatoire beweging in de westerse wereld. Dankzij de feministen is de beschaving erop vooruit gegaan.

Het feminisme maakte een einde aan achterlijke vormen van denken en handelen over vrouwen. Maar nu dreigt het feminisme een onuitputtelijke bron te worden voor conformisme en het reactionair denken en handelen.

Het nieuwe reactionaire conformisme verzamelt diverse -ismen om de geschiedenis te herschrijven. We hebben het hier dus niet alleen over het feminisme. Ook het egalitarisme is in het geding. Alle boeken, schilderijen, naamboorden, standbeelden, films, muziek en artiesten moeten langs de meetlat van dit conformisme worden gelegd.

Vrouwen mogen van feministen geen verleidster zijn

Het laatste slachtoffer is ‘Hylas and the Nymphs’, een schilderij van John William Waterhouse. Dit schilderij is in 1896 gemaakt, tijdens de Victoriaanse periode. Er zijn vrouwen met blote borsten te zien, geen ongewoon fenomeen was in een kunstwerk.

Het schilderij is een vertelling over de Griekse held Hylas tijdens de Argonautentocht. De held wordt door een aantal mooie vrouwen verleid. O nee, de vrouwen mogen niet als verleidster worden neergezet. Ook mogen ze niet als erotische verschijning worden beschouwd of bekeken. De conformistische vrouw wil slechts gezien, bekeken en aanschouwd worden, als zij vooraf toestemming heeft gegeven. Zij verbiedt elke vrije interpretatie die van de door haarzelf vastgestelde catechismus afwijken.

Nadat het museum in Manchester Hylas and the Nymphs een week naar de kelder had verbannen, mag het schilderij weer in de bovenwereld hangen. De directeur wilde alleen maar een discussie. Maar waarover? Dit is gewoon een despotische zuivering van het denken en kunstwerken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw