Arthur van Leeuwen

Stakende leraren slaan een beetje door

11 december 2017Leestijd: 2 minuten

Dat leraren aan de basisschool te weinig verdienen is waar, dus betaal ze beter. Maar extra geld voor het ‘verlichten van de werkdruk’ kan het kabinet beter op zak houden.

Morgen, dinsdag 12 december, leggen de leraren van basisscholen het werk voor een dag neer. Ze staken omdat ze 1,4 miljard euro willen van het kabinet, 900 miljoen voor salarissen en nog eens 500 miljoen voor het verlichten van de werkdruk.

Klik hier voor de salarissen van alle hbo’ers en academici na tien jaar op de arbeidsmarkt

Op zich hebben de leraren een punt. Uit onderzoek van Elsevier Weekblad eerder dit jaar bleek dat ze na tien jaar lesgeven tot de slechtst betaalden met een hbo-diploma horen – en duidelijk achterblijven bij leraren met een hbo-diploma in het middelbaar onderwijs. Dat is uitgerekend per uur, dus het tegenargument dat zoveel leraren parttime werken en daarom te weinig verdienen gaat niet op.

Werkdruk

Het kabinet wil echter niet meer dan 700 miljoen euro uittrekken, voor zowel salarissen als verlichten van de werkdruk. Dat is niet zo slim.

Beter is het volgende. Besteed die 700 miljoen helemaal aan salarissen, zodat de scheve verhoudingen in het onderwijs eindelijk kunnen worden rechtgetrokken. Onder een strikte voorwaarde: zorg ervoor dat het geld ‘geoormerkt’  – dus alleen bestemd voor salarissen van leraren – naar de schoolbesturen gaat. Anders kopen ze er weer computers voor, stellen dure managers aan of bouwen van het geld een nieuwe school. Dat is eerder gebeurd, zoals de Algemene Rekenkamer overtuigend aantoonde.

Maar laat het daarbij. Geef nooit meer geld uit aan zoiets vaags als het ‘verlichten van de werkdruk’, zolang de leraren zelf, ook in het middelbaar onderwijs, niet bereid zijn om een deel van de ruim bemeten vakanties te ruilen voor een lager aantal lesuren per week. Of eens precies na te gaan in hoeverre een groot percentage parttimers een extra belasting vormt voor de organisatie – en dus ook de werkdruk.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.