Geef innovatieve vissers een eerlijke kans

15 januari 2018Leestijd: 2 minuten
ANP

Het Europees Parlement kan op dinsdag 16 januari de innovatieve pulskorvisserij met een nee-stem in de knop breken. Dat zou een vergissing zijn, aangezien de techniek beter is voor milieu, natuur én vissers. Europarlementariërs moeten niet zwichten voor angstbeelden, maar innovatie een eerlijke kans geven.

De pulskor is een visnet waaraan elektroden hangen. Stroomstootjes jagen platvissen als tong en schol op van de bodem zodat ze kunnen worden gevangen. Bij bestaande technieken – de boomkorvisserij – slepen kettingen over de zeebodem om vissen op de schrikken.

Aan de innovatieve techniek zitten tal van voordelen. Vissers woelen de bodem niet langer om zodat het ecosysteem minder wordt aangetast en ze hebben minder ongewenste bijvangst. Bovendien gebruiken kotters tot wel 50 procent minder diesel. Daarmee brengen vissers niet alleen hun CO2-uitstoot terug, maar ook hun kosten. Voor vissers wordt het makkelijker een boterham te verdienen.

Frankrijk kijkt met argusogen naar Nederlandse techniek

In Nederland, waar de techniek ontstond, is het enthousiasme dan ook groot. Onder vissers én natuurbeschermers. Buiten Nederland wordt de techniek veel minder gebruikt. Landen met veel minder moderne vissersvloten, zoals Frankrijk, kijken met argusogen naar de ontwikkeling.

Aangezien de techniek jong is, zijn er nog altijd onzekerheden. Een onderzoeksprogramma brengt de risico’s in kaart. Welk effect heeft elektriciteit bijvoorbeeld op het bodemleven en op de vissen die ontkomen? Hoewel negatieve effecten worden gevonden – volwassen kabeljauwen kunnen hun rug breken door een schok – zijn de resultaten tot dusver niet alarmerend.

Ongefundeerde angstbeelden door tegencampagne

Toch dreigt een voortijdig einde te komen aan de pulskorvisserij. Tegenstanders in het Europees Parlement grijpen een technische aanpassing van de visserijwetgeving aan om amendementen in te dienen die het gebruik van de techniek flink beperken. De tegencampagne gebruikt hierbij ongefundeerde angstbeelden. Vissers zouden al het leven op de zeebodem doden of de vis wegvangen voor collega’s uit buurlanden. Beweringen die respectievelijk onzin zijn of waarvoor bewijs ontbreekt.

Het zou doodzonde zijn als een innovatieve techniek op deze manier voortijdig sneuvelt. Europarlementariërs moeten hun rug recht houden en de pulskor de mogelijkheid geven om zich te bewijzen.