Premium Lock Kabinet op heilloze weg met staatswiet, ondanks voorlichting

03 april 2018Leestijd: 3 minuten
Een wietkwekerij in Zaltbommel Bron: ANP

Het is goed dat de overheid via een landelijke campagne voorlichting gaat geven over de gevaren van blowen, om te voorkomen dat cannabisgebruik als normaal wordt beschouwd. Maar dat neemt niet weg dat het onwenselijk is dat de overheid drugs gaat verbouwen.

In 1976 sloeg Nederland onder het kabinet-Den Uyl een merkwaardige weg in door in de Opiumwet onderscheid te maken tussen ‘softdrugs’ (cannabis) en ‘harddrugs’ (de rest). Uniek in de wereld. Verkoop en gebruik van deze softdrugs zouden worden ‘gedoogd’, de teelt ervan niet.

Veel liquidaties houden verband met drugs

Ruim veertig jaar later is duidelijk wat dit ‘gedoogbeleid’ heeft opgeleverd. Allereerst een enorme criminele drugs­industrie. De in Nederland verbouwde cannabis is door veredeling zo sterk geworden, dat die de kracht heeft van een harddrug. Van de productie wordt ruim de helft geëxporteerd naar het buitenland. Criminele organisaties bestrijden elkaar op leven en dood om deze handel. Veel liquidaties houden daarmee verband.

Lees ook dit commentaar van René van Rijckevorsel

Staatswiet: Aboutaleb denkt beter na dan kabinet

Ook leidde het beleid tot overlast. Grensgemeenten klagen steen en been over drugstoerisme. De drugs worden legaal verkocht op elke straathoek die zich verder dan 250 meter van een school bevindt – alsof een scholier geen 300 meter kan lopen of fietsen. En wat ook idioot is: in de ‘coffeeshops’ waar verkoop van wiet wordt gedoogd, mag gewoon worden gerookt. Dit is in alle andere horeca strikt verboden en tekent de ­hypocrisie van het gedoogbeleid.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw