Premium Lock Rutte, behoed EU voor onzalige plannen Merkel en Macron

21 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Macron (links), Merkel (midden) en Rutte. Foto: AFP.

Bondskanselier van Duitsland Angela Merkel (CDU) en de Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) willen een eurozonebegroting én de deur openen naar EU-belastingen. Beide initiatieven lossen geen enkel probleem op. Het is aan premier Mark Rutte (VVD) om de Europese Unie te behoeden voor deze onzalige plannen.

Dinsdag presenteerden Merkel en Macron in een kasteel in Meseberg, ten noorden van Berlijn, onrustbarende voorstellen. Macron wil een eurozonebegroting van honderden miljarden euro’s. Merkel wil hiervoor hooguit enkele tientallen miljarden euro’s uittrekken, maar ze bestrijdt het principe van een eurozonebegroting niet. Doel daarvan is om investeringen in de Europese economie mogelijk te maken en die beter te behoeden tegen crises. Daarmee opent Merkel een deurtje. En in de Europese Unie gaan deurtjes die eenmaal zijn geopend langzaam steeds verder open.

Onder meer eurozonebelastingen moeten de eurozonebegroting mogelijk maken. Dit zou betekenen dat nationale parlementen en daarmee burgers hun begrotingsrecht ondermijnd zien worden. Merkel en Macron treden niet in detail, behalve dat er een financiële transactiebelasting moet komen.

Of de afspraken van Merkel en Macron gevolg krijgen, is nog de vraag

De afspraken die zijn gemaakt tijdens de Meseberg-bijeenkomst zijn voorstellen die na de EU-top van 28 en 29 juni verder moeten worden besproken. Of dat ook gebeurt, is twijfelachtig. Want het is maar de vraag of Merkel in Duitsland genoeg steun krijgt voor de concessies die ze heeft gedaan tegenover Macron.

De Franse president speelt een cynisch spel. Hij doet zich voor als een goede Europeaan, maar wil vooral meer (Duits) geld naar Frankrijk laten vloeien. Macron vindt dat hij moet worden beloond voor zijn verkiezingswinst in 2017 op tegenkandidaat en EU-scepticus Marine Le Pen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw