Premium Lock Rutte bakt geen zoete broodjes in Straatsburg

13 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Rutte houdt toespraak in Europees Parlement. Foto: ANP.

Premier Mark Rutte (VVD) wil een lagere EU-begroting, geen deling van schulden en transfers in de eurozone, de Europese dienstenmarkt eindelijk openbreken en een strakker EU-asielbeleid. Waarbij telkens geldt dat de Europese Unie het streven dient te staken naar een ‘ever closer union’, zoals in het Verdrag van Lissabon (de EU-grondwet) staat. Dat zei Rutte woensdag in Straatsburg in een messcherpe toespraak voor het Europees Parlement.

De toespraak van Rutte was enigszins verrassend, want hij bakte allerminst zoete broodjes. Rutte weet in de regel een vijandig of sceptisch publiek in te pakken door onnavolgbare draaierij en zijn charme, maar in het vaak EU-enthousiaste Straatsburg deinsde hij er niet voor terug consequent te zijn in zijn opvattingen: geen EU-superstaat, de natiestaten blijven de basis van de EU. Opvattingen die hij ook in zijn derde EU-toespraak in ruim een half jaar uiteenzette.

Na Amsterdam en Berlijn voltooit toespraak Straatsburg drieslag

Eind 2017 sprak Rutte de liberale Europese politieke partij ALDE, waar de VVD deel van uitmaakt, toe op haar congres in Amsterdam. Rutte ging daar frontaal in de aanval op ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt (Open VLD), die een EU-superstaat wil met een EU-regering, -leger en -belastingen. In maart volgde zijn toespraak in Berlijn voor het Duitse establishment. Rutte riep zijn Duitse toehoorders op om president Emmanuel Macron (En Marche!) geen transferunie te gunnen. De toespraak in Straatsburg vervolmaakte de drieslag.

Rutte noemde het Europees Parlement al eens ‘een feestcommissie op zoek naar een feest’. Hij haalde woensdag zijn gelijk. Rutte kwam opdraven op verzoek van de Italiaanse Parlementsvoorzitter Antonio Tajani (Forza Italia), maar trof een zaal die nauwelijks halfvol was.

Toen de voor Europa irrelevante dalai lama in 2016 op bezoek kwam, zat de zaal wél vol. Het Parlement heeft blijkbaar andere prioriteiten dan  luisteren naar een regeringsleider die volgens de Amerikaanse nieuwssite Politico in invloed de derde of vierde speler is in de EU.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw