Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Beeldenstorm in de taal? Waarom nu ook ‘ontdekken’ al een gevoelig woord is

01 juli 2018Leestijd: 5 minuten

Net als straten, pleinen, boeken en musea draagt de Nederlandse taal de sporen van het nationale (koloniale) verleden. En dus is ook die taal onderwerp van discussie. Welke woorden ‘kunnen’ nog wel, en welke echt niet meer? Welke woorden moeten – volgens sommigen – wég, zoals – volgens sommigen – ook standbeelden en straatnamen van bepaalde personen wég zouden moeten?

Wie dit een boeiende kwestie vindt – al dan niet uit bezorgdheid over de vraag welke gekkigheid ons nu weer te wachten staat – of gewoon in taal is geïnteresseerd, moet zeker naar de site gaan van het Tropenmuseum en de brochure Words Matter lezen.

Stijlgids voor eigen gebruik

Het boekje – een aantal korte essays en een lexicon – is gemaakt als stijlgids voor eigen gebruik door het Tropenmuseum in Amsterdam en de andere musea in het Nationaal Museum voor Wereldculturen. Medewerkers kunnen er in opzoeken welke woorden – van ‘aboriginal’ tot ‘zwart’ – meer en minder omstreden zijn en welke alternatieven er (eventueel) zijn.

Het Tropenmuseum maakt Words Matter openbaar omdat het vermoedt dat ook andere musea er wel in zijn geïnteresseerd. Het is niet te koop, maar wel als pdf te downloaden. Words Matter maakt deel uit van een ontwikkeling die doorgaans de ‘dekolonisatie‘ van musea wordt genoemd.

De dwingende ogen van minderheden

Dat slaat op het verschijnsel dat tal van musea – het Tropenmuseum en het Rijksmuseum in Amsterdam voorop – bezig zijn naar hun collecties en tentoonstellingen te kijken door de ogen van vooral etnische minderheden (‘etnisch’ staat wel in Words Matter, ‘minderheden’ niet).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.