Premium Lock Behandel schandaalkerken als criminele organisaties

18 september 2018Leestijd: 4 minuten
Paus Franciscus. Foto: EPA.

Justitie moet veel harder optreden tegen seksueel misbruik in de kerk, vindt Geerten Waling. Want religieuze tolerantie is mooi, maar gerechtigheid en compassie voor slachtoffers zijn veel belangrijker.

Wat hebben religies toch met seks? Met de regelmaat van de klok lezen we berichten over kindermisbruik in de katholieke kerk, boeddhistische lama’s die hun handen niet kunnen thuishouden, seksuele wantoestanden in islamitische gemeenschappen, pervers gedoe in spirituele groepen in de categorie new age en ook in protestantse kringen worden af en toe de grenzen van het betamelijke ver overschreden.

Duizenden slachtoffers van religieus seksueel geweld staan in de kou; een grootschalige aanpak blijft uit. Het wordt tijd dat we de ‘schandaalkerken’ gaan behandelen als criminele organisaties.

Religieuze obsessie met seksualiteit is voedingsbodem voor misbruik

Natuurlijk kun je zeggen dat seksueel misbruik in de hele samenleving voorkomt, maar dat is wel erg gemakzuchtig. De aantallen en de omvang van de schandalen liegen er niet om. Steeds gaat het om machtsrelaties, van geestelijken met volgelingen of zelfs kinderen. En niet alleen de aard, maar ook de wortels van het misbruik liggen in die religies zelf.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw