Premium Lock D66 dreigt kampioen nepnieuws te worden

12 oktober 2018Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r. D66-ministers Kaag, Van Engelshoven, Ollongren

D66-ministers als Kajsa Ollongren en Sigrid Kaag beschuldigen politieke tegenstanders maar wat graag van het verspreiden van nepnieuws. Maar zelf zijn ze er ook niet vies van, schrijft Afshin Ellian.

D66 voert geregeld campagne via haar ministers. Kort voor de gemeenteraadsverkiezingen hield minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren begin februari de Burgemeester Dales Lezing, waarin zij de tegenstanders van haar partij aanviel.

Lezingen Ollongren en Kaag hebben zelfde doel: kiezersmanipulatie

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar Encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Deze maand was het de beurt aan minister voor Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag. Zij hield de Abel Herzberglezing. Kennelijk werden beide speeches vanuit dezelfde geestdrift geschreven. Wellicht door dezelfde persoon. Beide lezingen kennen een gemeenschappelijke structuur: een familieverhaal (romantisch opgeschreven), donkere dagen uit de geschiedenis, en valse berichten over (of analyse van) de politieke tegenstanders. Wat is hun doel? Manipulatie van de kiezers!

Ollongren gebruikte haar persoonlijke verhaal om een politiek punt te maken: ‘Ik kom uit de familie “Ållongren i Finland”. Al generaties lang een officiersgeslacht. Tsaargezind. Van tijd tot tijd zelfs bivakkerend in de weelde van de tsaren. Zo was mijn over-overgrootmoeder gouvernante van de laatste tsaar Nicolaas II; mijn overgrootvader zijn speelkameraadje. Te midden van paleizen vol schilderijen, naar knikkende lakeien, naar geparfumeerde vrouwen. De zoon van dat speelkameraadje van de laatste tsaar is mijn opa Alexander. Ook hij diende in het tsaristisch leger, ook hij zwoor trouw aan de tsaar. En ook voor hem was Sint-Petersburg zijn thuis.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw