Premium Lock Macrons knieval voor geweld maakt Frankrijk niet beter

05 december 2018Leestijd: 2 minuten
Gele hesjes tegenover de oproerpolitie in Parijs

Dat Macron zwicht na een weekend vol vernielzucht werkt eerder averechts: de radicalen zien nu immers dat hun protest effect heeft. En dat succes smaakt naar meer.

Een Franse president die populair is onder zijn volk, doet waarschijnlijk iets niet goed. Want Frankrijk is in verschillende opzichten een vastgelopen land en wil de Franse president daar iets aan doen, dan zal hij heilige huisjes omver moeten werpen.

De economische groei in Frankrijk steekt al jaren zeer mager af tegen die van vergelijkbare landen als Duitsland en Groot-Brittannië. De werkloosheid is er nog altijd een ongelooflijke 9,2 procent.

Barricades en vernielingen

Opeenvolgende bewoners van het Élysée – Nicolas Sarkozy, François Hollande en nu Emmanuel Macron – zagen zeker de noodzaak in van drastische hervormingen om Frankrijk weer ‘beter’ te maken.

Macron werd president omdat hij beloofde echt iets te veranderen in Frankrijk. Het feit dat hij aan het hoofd stond van een nieuwe partij met een dynamische naam – La République En Marche! (‘Voorwaarts met de republiek!’) – versterkte dat beeld. En hij ging ook voortvarend aan de slag. De Franse zakenkrant Les Échos sprak van ‘een gigantische verkeersopstopping van hervormingsmaatregelen’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw