Premium Lock Wopke Hoekstra is een nuchtere versie van Jean-Claude Juncker

10 mei 2019Leestijd: 4 minuten
Wopke Hoekstra (links) en Jean-Claude Juncker. Foto: AFP.

De zo bejubelde Humboldt-rede van Wopke Hoekstra, op 7 mei in Berlijn, was allerminst indrukwekkend, vindt Afshin Ellian. Hoekstra sprak als een kleurloze ambtenaar zonder eigen visie, kenmerkend voor het CDA.

De journalistiek is niet zelden gevaarlijk voor politici en politieke bewegingen. Sommige journalisten zijn lui en in sommige gevallen te dom om hun journalistieke werk naar behoren te kunnen uitoefenen. En dat kan leiden tot een verkeerde inschatting bij een politieke partij.

De uitbundige commentaren van de NOS in reactie op de toespraak van de minister van Financiën Wopke Hoekstra (CDA) bevestigen mijn stelling. Op 7 mei hield Hoekstra de Humboldt-rede in Berlijn. De media richtten zich daarna vooral op zijn mogelijke opvolging van CDA-leider Sybrand Buma. Dat was het enige wat ze konden waarnemen.

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

NOS vond Hoekstra zomaar premierwaardig

De CDA’ers waren wellicht blij met de overdreven aandacht voor Hoekstra. De NOS noemde hem zomaar premierwaardig. Moet het CDA blij zijn met die kwalificatie? Ook oud-staatssecretaris en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen (PvdA) noemden de media ooit premierwaardig. Het liep niet goed af met de partij van Cohen.

Kiezers baseren zich terecht vooral op de politieke strijd en niet op dit soort academische toespraken. Ook Cohen was heel goed in vage praatjes. Hoekstra weet zelfs niet hoe een politieke strijd wordt gestreden. Hij heeft het immers nog nooit meegemaakt. Hoekstra is nooit Tweede Kamerlid geweest. Hoe dan ook: wat niet is, kan komen, maar niet op basis van deze rede in de hoofdstad van Duitsland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw