Premium Lock ‘God Gap’ tussen Europa en Amerika wordt groter

05 juni 2019Leestijd: 4 minuten
Amerikaanse pastoor Brunson bidt in Oval Office met Trump. Rechts minister van Buitenlandse Zaken Pompeo. Foto: AFP.

De Verenigde Staten en Europa delen nog altijd veel maatschappelijke waarden, maar op steeds meer vlakken neemt de kloof tussen beide toe, constateert Bram Boxhoorn. Die is misschien wel het grootst op religieus gebied, zoals de discussie rond de abortuswetgeving in Amerika illustreert.

De vraag of Europa en Amerika meer en meer naar elkaar toe of juist uit elkaar groeien is weliswaar niet nieuw, maar de discussie hierover houdt aan en blijft onverminderd actueel. De ingezonden stukken en artikelen in kranten en opiniebladen over dit onderwerp zijn bijna niet bij te houden.

Na val Berlijnse Muur convergeren Amerika en Europa niet, ze divergeren

Bram Boxhoorn

Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.

Veel van de beschouwingen gaan over veranderende politiek-strategische inzichten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Ook over het teloorgaan van een veronderstelde gemeenschappelijke Atlantische waardengemeenschap breekt menige auteur zich het hoofd. De conclusie is vaak dat Amerika en Europa na de val van de Berlijnse Muur in 1989 niet convergeren, maar juist divergeren, uit elkaar groeien dus. Voor alle duidelijkheid: er zijn óók Amerikaanse auteurs die deze conclusie trekken.

Dat politiek-strategische inzichten veranderen, mag geen verrassing heten. De Verenigde Staten zijn sinds 1945 een wereldmogendheid met wereldomvattende strategische belangen. Europese landen hebben daarentegen hun invloed sinds het tijdperk van de dekolonisatie – grofweg na 1918 – zienderogen zien afnemen. Zelfs Engeland – een van de zegevierende Geallieerden – ontkwam na 1945 niet aan economisch en, daarmee samenhangend, politiek machtsverval. Sindsdien worstelt het land –  en de rest van Europa – met de vraag welke rol er resteert op het wereldtoneel. Een vraag die door veranderende omstandigheden, zoals de Brexit, voortdurend opnieuw gesteld moet worden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.