De Verenigde Staten en Europa delen nog altijd veel maatschappelijke waarden, maar op steeds meer vlakken neemt de kloof tussen beide toe, constateert Bram Boxhoorn. Die is misschien wel het grootst op religieus gebied, zoals de discussie rond de abortuswetgeving in Amerika illustreert.
De vraag of Europa en Amerika meer en meer naar elkaar toe of juist uit elkaar groeien is weliswaar niet nieuw, maar de discussie hierover houdt aan en blijft onverminderd actueel. De ingezonden stukken en artikelen in kranten en opiniebladen over dit onderwerp zijn bijna niet bij te houden.
Na val Berlijnse Muur convergeren Amerika en Europa niet, ze divergeren
Bram Boxhoorn
Bram Boxhoorn is historicus en directeur van de Atlantische Commissie. Hij is tevens gastdocent bij Webster University, Leiden. Boxhoorn schrijft wekelijks een blog voor Elsevier Weekblad over buitenlandse politieke kwesties.
Veel van de beschouwingen gaan over veranderende politiek-strategische inzichten aan beide zijden van de Atlantische Oceaan. Ook over het teloorgaan van een veronderstelde gemeenschappelijke Atlantische waardengemeenschap breekt menige auteur zich het hoofd. De conclusie is vaak dat Amerika en Europa na de val van de Berlijnse Muur in 1989 niet convergeren, maar juist divergeren, uit elkaar groeien dus. Voor alle duidelijkheid: er zijn óók Amerikaanse auteurs die deze conclusie trekken.
Dat politiek-strategische inzichten veranderen, mag geen verrassing heten. De Verenigde Staten zijn sinds 1945 een wereldmogendheid met wereldomvattende strategische belangen. Europese landen hebben daarentegen hun invloed sinds het tijdperk van de dekolonisatie – grofweg na 1918 – zienderogen zien afnemen. Zelfs Engeland – een van de zegevierende Geallieerden – ontkwam na 1945 niet aan economisch en, daarmee samenhangend, politiek machtsverval. Sindsdien worstelt het land – en de rest van Europa – met de vraag welke rol er resteert op het wereldtoneel. Een vraag die door veranderende omstandigheden, zoals de Brexit, voortdurend opnieuw gesteld moet worden.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.