Premium Lock Niet Amerika, maar Iran speelt met vuur

21 juni 2019Leestijd: 5 minuten
Ayatollah Ali Khamenei. Foto: AFP.

Hoewel veel naïeve politici en media anders willen doen geloven, hebben vooral de Iraanse leiders veel te verliezen, schrijft Afshin Ellian. Het is aan de ayatollah om te onderhandelen in plaats van de confrontatie met de Verenigde Staten te zoeken.

De Perzische oorlog dreigt een vorm van piraterij te worden. Daardoor verandert de Perzische Golf in een kruitvat. In de jaren tachtig van de twintigste eeuw begon de Iraanse leider imam Khomeini de zogenoemde Tanker Oorlog in de Perzische Golf: 160 olietankers zijn destijds beschadigd.  De toenmalige Amerikaanse president Ronald Reagan besloot om met een aantal andere westerse landen het olietransport uit de Perzische Golf veilig te stellen. Zo gingen marineschepen de olietankers escorteren.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Reagan besloot destijds slechts om de olietankers te beschermen. Hij bestrafte het islamitische regime van Teheran niet voor zijn agressieve gedrag. Dat was fout. Politieke gangsters die niet worden gestraft, zullen dit als een teken van zwakte van de tegenstander beschouwen. Gangsters worden daardoor brutaler. Met dit referentiekader denkt het Iraanse regime zich te kunnen veroorloven om opnieuw olietankers aan te vallen. Het regime waant zich onaantastbaar, doordat ze denken dat Amerika ze niet gaat aanvallen. De Verenigde Staten vrezen de enorme Iraanse proxymacht in het Midden-Oosten. Dat zijn de gevaarlijke aannamen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw