Premium Lock Trump laat zich niet chanteren. Les voor Europa

20 juni 2019Leestijd: 2 minuten
US - POLITICS - TRUMP - DEPARTURE

Door te dreigen met importtarieven laat Trump de Mexicanen toch opdraaien voor de kosten van het tegenhouden van migranten, schrijft Robbert de Witt. Europa daarentegen moest Turkije voor hetzelfde doel flink betalen.

In de tuin voor het Witte Huis zwaaide Donald Trump op 11 juni met een dubbelgevouwen A4’tje. ‘Dit is de deal waarvan iedereen zegt dat ik hem niet heb gesloten,’ zei de Amerikaanse president triomfantelijk. Hoewel The New York Times schrijft dat dit – later door Mexico vrijgegeven – document eigenlijk maar weinig nieuws bevat, was de tekst op het velletje papier toch opvallend.

Robbert de Witt

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij Elsevier Weekblad. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

De Mexicaanse en Amerikaanse regering spreken af dat ze gaan samenwerken om de toestroom van migranten, van Midden-Amerika via Mexico naar de Verenigde Staten, te beteugelen. Mexico stuurt zesduizend mannen van de Nationale Reserve naar de zuidgrens van de Verenigde Staten om die te sluiten voor vluchtelingen en gelukzoekers. In ruil belooft Trump de importtarieven voor Mexicaanse producten toch niet te verhogen, zoals hij lang dreigde te zullen doen.

Mexico moet de kosten op zich nemen

Dat laatste bevat een belangrijke les voor Europese regeringsleiders. In Europa werd – en wordt – nogal lacherig gedaan over Trumps belofte dat hij een muur langs de grens met Mexico gaat bouwen en dat de Mexicanen daarvoor zelf gaan betalen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw