Premium Lock Media, stop met lariekoek over veiligheidsdiensten

12 juli 2019Leestijd: 5 minuten
AIVD-baas Dick Schoof (links) en Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg. Foto's: ANP.

Veiligheidsdiensten AIVD en de NCTV komen met zorgwekkende berichten over jihadisme en terreurdreiging in Nederland. In plaats van die te bagatelliseren of in twijfel te trekken, zouden media die beter serieus kunnen nemen, schrijft Afshin Ellian.

Het aantal islamitische aanslagen in Europa is enigszins afgenomen, maar vergis u niet: de dreiging is er niet minder om geworden. Dat heeft talloze redenen. De belangrijkste is het repressieve beleid van westerse landen, in de vorm van arrestaties en de verijdelde aanslagen. Het dreigingsniveau voor Nederland blijft terecht substantieel. Dat blijkt ook uit het laatste rapport Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De Nederlandse jihadistische beweging bestaat nog steeds uit ‘enkele honderden personen en heeft enkele duizenden sympathisanten’. We hebben het hier niet over de Syriëgangers. Deze honderden jihadisten en hun duizenden sympathisanten zijn mensen die nog steeds in Nederland wonen. Er zijn geen hiërarchisch georganiseerde netwerken. Volgens de laatste analyse van inlichtingen- en veiligheidsdiensten maken ook vrouwen deel uit van deze beweging en zij zijn ‘in veel gevallen minstens zo toegewijd aan het jihadisme als mannen’.

Er is nog een zorgwekkend bericht: uit documenten die zijn opgedoken in Syrië, schrijft de NCTV, blijkt dat Islamitische Staat (IS) plannen heeft om een external relations office in Europa op te zetten, dat IS-leden moet ondersteunen bij het plannen en plegen van aanslagen. IS kiest dus Europa als basis voor het coördineren van aanvallen in en buiten Europa. IS denkt dat Europa een veilige haven voor ze is.

Ons land werd al getroffen door een jihadistische aanslag: de aanslag in Utrecht.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw