Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Boeren: zorg dat je het respect van de Nederlander niet juist verliest!

20 december 2019Leestijd: 3 minuten

De Nederlandse boer radicaliseert, daarover kan geen twijfel bestaan. De chaos die de ‘strijders’ van Farmers Defence Force deze week opnieuw op veel plaatsen in Nederland aanrichtten met hun intimiderende trekkers, is er een teken van. De snel radicaliserende opvattingen van veel boeren zijn dat zeker ook. Dat is zorgelijk, schrijft Gertjan van Schoonhoven.

Jonge boer is op ramkoers,’ kopte dagblad Trouw woensdag. Aanleiding was een verontrustend onderzoek van de krant: De staat van de boer. In vergelijking met een jaar geleden blijkt er sprake van een enorme verharding bij de boeren, en niet alleen bij de jonge.  Een groot deel van de héle boerenstand ligt op ramkoers. Ze voelen zich miskend door de samenleving, en dat zal die samenleving voelen ook. Franse toestanden bijna.

FDF-voorman krijgt dikke voldoende: radicaal is het nieuwe normaal

Lees ook dit stuk uit het kerstnummer over boeren die anders boeren: Innovatieve boeren doen het helemaal anders

Een meerderheid van de boeren is in vergelijking met nog maar een jaar geleden elk vertrouwen verloren in  reguliere politici en partijen, en ook in de reguliere ‘boerenleiders’. Hun nieuwe man heet Mark van den Oever. Alleen hij – de leider van de radicale Farmers Defence Force (FDF) die het vorige week bestond om het lot van de boeren te vergelijken met het lot van de Joden in de oorlog – krijgt van de boeren een dikke voldoende. Dat is veelzeggend voor de stemming. Radicaal is het nieuwe normaal. De ‘boerenzuil’ is op drift.

Niet minder veelzeggend is het onderzoek in andere opzichten. Weliswaar genieten publieksvriendelijke acties (gratis melk uitdelen) de meeste steun onder de boeren. Maar forse meerderheden zijn ook voor veel verdergaande acties, zoals het verstoren en verhinderen van vergaderingen van gemeenteraad, Provinciale Staten en Tweede Kamer. Eenderde van de boeren is voor het blokkeren van distributiecentra, of van luchthaven Schiphol.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.