Premium Lock Duidelijker regels voor de lockdown graag

13 april 2020Leestijd: 3 minuten
Dagjesmensen op pad tijdens eerste paasdag. Ondanks dat er een oproep is gedaan om thuis te blijven vanwege het coronavirus waren veel mensen buiten. Foto: ANP.

Op diverse plaatsen is het toch nog steeds te druk en houden mensen te weinig afstand. Dan kunnen burgemeesters en politie wel boos worden op burgers, maar vaak zijn de regels voor de lockdown ook erg onduidelijk, vindt Bram Hahn.

De ‘intelligente lockdown‘ houdt in, zo lichtte premier Mark Rutte (VVD) zijn vondst toe, dat de overheid ervan uitgaat dat de Nederlanders zo slim en verantwoordelijk zijn om zich aan de adviezen van het RIVM te houden. Uit de meeste observaties, en de teruglopende cijfers van ziekenhuisopnamen lijken de meesten dat inderdaad te doen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van Elsevier Weekblad.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Maar tijdens de zonnige dagen voor en in het Paasweekeinde waren er toch weer veel overbevolkte plaatsen. Bloembollenvelden, tuincentra en bouwmarkten, bossen en dijkweggetjes bleken te aantrekkelijk om links te laten liggen. Ook moest de politie ingrijpen bij feestjes waar veel te veel jongeren dicht bij elkaar zaten. Burgemeesters spraken hun verbijstering uit over dit onverantwoordelijke gedrag. Maar ja, een ommetje moest kunnen, zeiden de verantwoordelijken, en als je in de buurt woont, is ook een ritje tussen de bollen een ommetje. En als je daarbij de aanbevolen 1,5 meter afstand in acht neemt, wat is dan het probleem?

Ligt het dus ook niet een beetje aan de onduidelijke, soms zelfs tegenstrijdige regels, en de Nederlandse gedoogcultuur?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw