Premium Lock Brief Farmers Defence Force is onfatsoenlijk en contraproductief

04 april 2020Leestijd: 3 minuten
Drentse boeren blokkeren met hun trekkers de snelweg A28 tussen Hoogeveen en Meppel. - ANP

Opnieuw een eigen goal van Farmers Defence Force, dat met een onfatsoenlijke brief de steun voor boeren verder ondermijnt en er alleen maar munitie mee aanreikt aan tegenstanders. En dan heeft FDF nog het geluk dat weinig mensen deze misstap nu opmerken, schrijft Rob Ramaker.

Het is al bijna vergeten, maar tot voor kort verkeerde Nederland in een heel andere crisis. Eind mei 2019 zette de Raad van State een streep door het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Die wet moest garanderen dat er ruimte bleef voor economische ontwikkeling, terwijl minder stikstofverbindingen zouden neerdalen op de natuur.

Zonder PAS geen vergunningen voor bouwprojecten. Stilstand dreigde.

Door telkens gebruik te maken van agressieve taal en zelfs dreigementen, neemt Farmers Defence Force het risico dat het verbond van boeren uiteenvalt.

Stikstofcrisis is de druppel

De stikstofcrisis en de dreigende maatregelen waren voor boeren de druppel. Na jaren van groeiende regeldruk, krappe marges en een gebrek aan waardering stapten ze op de trekker. Hun opstand kreeg brede steun, mede door hun legitieme grieven en ludieke acties. Zelfs op de recordfiles op de snelwegen werd overwegend begripvol gereageerd.

Maar de protesten kregen ook steeds vaker een grimmige kant. Denk aan het binnenvallen van het Groningse Provinciehuis en de dreigende taal in brieven en interviews.

Positieve protesten hebben ook een hard gezicht

Vooral actiegroep Farmers Defence Force (FDF) werd berucht. Zo vergeleek voorman Mark van den Oever de situatie van de boeren met de Holocaust. De dreigende ‘judasbrief’ deed bijna het overleg ontsporen tussen het landbouwcollectief – een bundeling van boerenorganisaties waarvan FDF ook deel uitmaakt – en minister Carola Schouten (ChristenUnie) van Landbouw. Het zijn acties die vooral contraproductief werkten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw