Premium Lock Wees terughoudend met verstoken biomassa

13 april 2020Leestijd: 3 minuten
De Amercentrale in Geertruidenberg, waar biomassa wordt gestookt. Foto: ANP

Een nieuwe biomassacentrale in Diemen is een stap dichterbij. Hoewel er geen fundamenteel bezwaar bestaat tegen het verstoken van biomassa, is de grondstof beperkt beschikbaar en luistert zorgvuldig gebruik nauw. Nederland moet terughoudend omgaan met deze energiebron, schrijft Rob Ramaker.

Energiebedrijf Vattenfall kreeg vorig week een natuurvergunning voor een biomassacentrale die twee oude gascentrales moet vervangen. Daarmee is weer een horde genomen. Toch is het nog altijd niet zeker dat de centrale er komt. Diverse actiegroepen daagden het energiebedrijf voor de rechter. De zaak dient in mei, als de omstandigheden het toelaten.

Biomassa polariseert

Nederland zet stevig in op biomassa, materiaal dat circa 60 procent van alle hernieuwbare energie levert. Aangezien er nationaal niet structureel voldoende biomassa beschikbaar is, wordt deze vaak geïmporteerd. Het aantal biomassacentrales groeit, en ook kolencentrales stoken biomassa bij. De overheid trekt de komende jaren miljarden subsidie uit om dit te stimuleren.

Protest als in Diemen is geen uitzondering, biomassa is een van de grote twistpunten in de energietransitie. De kritiek komt van een bonte verzameling organisaties die elk om hun eigen redenen tegen (bij)stook zijn; natuurliefhebbers, omwonenden van centrales, diverse (emeritus)-hoogleraren en politieke partijen van zowel de linker- als rechterflank.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw