Roelof Bouwman Premium Corner

Links wil Nederland net zo zwart-wit maken als Amerika

16 juni 2020Leestijd: 3 minuten

Identity politics, systemic racism, black lives matter: linkse activisten lijken gebiologeerd door hun geestverwanten in Amerika. Wat schieten we daarmee in Nederland op? vraagt Roelof Bouwman zich af.

Roelof Bouwman is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Onder de titel De Amerikaanse droom in Nederland 1944-1969 was twintig jaar geleden in het Openluchtmuseum in Arnhem een interessante tentoonstelling te zien. In het gelijknamige boek dat tegelijkertijd verscheen, werd de boodschap van de expositie mooi samengevat.

Magische aantrekkingskracht

‘Het leven en de cultuur van de Verenigde Staten van Amerika,’ zo heette het, ‘oefenden een haast magische aantrekkingskracht uit op het naoorlogse Nederland. De Amerikanen hadden ons bevrijd, ze steunden ons met de Marshallhulp en beschermden ons tegen de communistische dreiging. In Amerika leek vanuit het naoorlogse verarmde en hongerige Nederland alles groter en opwindender.’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.