Robbert de Witt Premium Corner

Geen twijfel meer mogelijk: Peking exporteert de dictatuur naar Hongkong

01 juli 2020Leestijd: 2 minuten

Met de gisteren ingevoerde – en pas daarna bekendgemaakte– Veiligheidswet in Hongkong is er geen reden meer te twijfelen aan de onbetrouwbaarheid van de Chinese regering, schrijft Robbert de Witt.

Ondanks alle afspraken die de relatieve zelfstandigheid van de inwoners van de stadsstaat Hongkong moest garanderen, krijgen ze nu de middelvinger van Xi Jinping. In de Verklaring van Hongkong uit 1984 spraken de Britse en Chinese regering af onder welke voorwaarden Hongkong vanaf 1997 onderdeel zou zijn van de Volksrepubliek China.

De inwoners van Hongkong zouden onder meer het recht behouden vrij te demonstreren, samen te komen, recht op vrije meningsuiting en ze zouden gebonden zijn aan wetten van Hongkong – niet die van Peking dus.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.