Premium Lock EU-blamage door stoorzender Michel: stop hem structureel in quarantaine

23 september 2020Leestijd: 3 minuten
Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad. Foto: AFP.

Voorzitter Charles Michel heeft de Europese Raad van Regeringsleiders van donderdag en vrijdag geannuleerd. Een van zijn veiligheidsmedewerkers heeft corona en onder Belgische regels gaat hij in zelfquarantaine. De annulering is bizar en illustratief.  Angela Merkel kan volgens het Europees Verdrag als tijdelijk EU-voorzitter Michel vervangen. Gezien de urgente kwesties op de Raadsagenda, had dat moeten gebeuren, schrijft Jelte Wiersma.

Als Amerika’s minister van Buitenlandse Zaken zou Henry Kissinger ooit hebben geklaagd: ‘Wie moet ik bellen als ik met Europa wil praten?’ EU-enthousiastelingen hebben dit altijd vertaald als argument voor machtsoverheveling van nationale hoofdsteden naar Brussel. Maar Kissinger bedoelde iets anders, zo reconstrueerde de Britse krant Financial Times.

Hij wilde zaken doen met de Franse president, Britse premier en (West-)Duitse bondskanselier – de drie machtigen –  maar als hij ‘Europa’ belde, kreeg hij de tijdelijk voorzitter van de Europese Raad aan de lijn. Dat bleek dan bijvoorbeeld een Deen te zijn. Kissinger zag die als een incapabele figuur om namens ‘Europa’ te spreken. EU-posities zoals (tijdelijk) voorzitter van de Europese Raad waren in Kissingers ogen aldus stoorzenders in de communicatie met de machthebbers in Europa.

Om de verwarring nog groter te maken: de Europese Raad heeft sinds 2009 een vaste voorzitter door instelling van het Verdrag van Lissabon – de EU-Grondwet die Franse en Nederlandse kiezers in 2005 per referendum afwezen. De permanente Raadsvoorzitter is gekomen naast de tijdelijke EU-voorzitter, die voorheen de Raad van Regeringsleiders voorzat. Charles Michel (MR) is voorzitter van de Raad, Angela Merkel (CDU) als Duits regeringsleider zit de EU voor, want Duitsland is de tweede helft van 2020 EU-voorzitter.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.