Premium Lock Schaf bindend studieadvies niet af, oordeel juist strenger

28 oktober 2020Leestijd: 3 minuten
Foto: ANP

De Tweede Kamer heeft dinsdag een motie van GroenLinks aangenomen om het ‘bindend studie advies’ (bsa) af te schaffen. Een slechte zaak, want het afschaffen van het bsa leidt tot afname van kwaliteit in het hoger onderwijs. Voor de duidelijkheid: het bsa is er niet om studenten te pesten, het is er voor de studenten. Als er al aan gesleuteld moet worden, verhoog de normen dan juist, schrijft Teun Toonen.

Het bindend studieadvies volgt uit het minimale aantal studiepunten dat hbo- en universiteitsstudenten aan het eind van het eerste studiejaar behaald moeten hebben om hun opleiding te mogen vervolgen.

Hebben zij onvoldoende punten, dan moeten zij de opleiding verlaten. Het bsa zou volgens GroenLinks afbreuk doen aan de eigen verantwoordelijkheid van studenten. Volgens de partij en dus ook volgens een meerderheid in de Tweede Kamer moet dit een niet-bindend advies worden, waarbij de student zelf de keuze heeft om door te gaan of niet.

Maar getuigt het bij studenten niet juist van eigen verantwoordelijkheid wanneer zij hun tijd zo weten in te delen dat ze minimaal het aantal studiepunten behalen dat aan het begin van het jaar vaststaat?

Stimuleer studenten om het volledige aantal studiepunten te halen

In plaats van het afschaffen van het bsa zou de overheid studenten moeten stimuleren om de volledige propedeuse – in totaal 60 studiepunten – in één jaar te halen. Elke studiepunt staat voor een vastgesteld aantal uren. Voor vakken die weinig tijd kosten, krijgen studenten 1 punt, voor tijdrovender vakken meer punten. In totaal moeten in één jaar 60 van die punten worden gehaald. Dat puntensysteem wordt in heel Europa gehanteerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.