Premium Lock Pompeo en Trudeau hebben gelijk: BDS-beweging is antisemitisch

21 november 2020Leestijd: 2 minuten
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu visits Berlin

Het oproepen tot een boycot mag natuurlijk, in het vrije en democratische Westen, schrijft Robbert de Witt. Maar dat de BDS-beweging nu juist Israël, de Joodse staat, eruit pikt, dat is niets anders dan antisemitisme.

Subtiel is het niet van Mike Pompeo, om de BDS-beweging een ‘kankergezwel’ te noemen. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zei dit in Jeruzalem, naast een zichtbaar tevreden premier Benjamin Netanyahu, terwijl hij aankondigde dat de Amerikaanse regering de BDS-beweging voortaan als ‘antisemitisch’ beschouwt. Bedrijven en instellingen die BDS steunen, krijgen geen steun meer van de Amerikaanse overheid.

De BDS-beweging pleit voor het volledig isoleren van Israël, tot er een einde komt aan de, volgens haar, onderdrukking van Palestijnen. Overheden, bedrijven, kunstenaars en wetenschappers worden wereldwijd publiekelijk onder druk gezet geen zaken meer te doen met alles wat Israëlisch is – vandaar de naam ‘boycot, desinvesteren en sancties’, BDS.

Heeft de Amerikaanse regering gelijk? Is deze internationale pressiegroep inderdaad antisemitisch? En moet de Nederlandse regering, die immers ook tegen antisemitisme is, Pompeo volgen?

Europese landen die wél stelling namen tegen BDS

Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok vindt van niet. Afgelopen januari antwoordde de VVD-bewindsman op Kamervragen van Tunahan Kuzu (DENK) dat Nederland de BDS-beweging niet als antisemitisch beschouwt. En het ‘onderschrijven van de BDS-beweging’ valt volgens Blok onder de vrijheid van meningsuiting.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw