Victor Pak Premium Corner

Toekomst van Amerika onder Biden ligt niet in progressieve handen

10 november 2020Leestijd: 2 minuten

Donald Trump is verslagen, Joe Biden wordt de nieuwe Amerikaanse president. In Nederland was de opluchting haast voelbaar. Vooral progressieve politici slaakten een zucht van verlichting. Zij verwachten dat er met Trumps verlies en Bidens winst een progressieve wind door Amerika gaat waaien, maar dat is een grote misvatting, schrijft Victor Pak.

Tijdens de verkiezingen waren Nederlandse ogen vooral gericht op de race om het presidentschap. Die race is makkelijk te begrijpen: wint Trump of wint Biden? Maar in Amerika stond er meer op het spel: eenderde van de zetels in de Senaat en alle 435 zetels in het Huis van Afgevaardigden.

Democraten hoopten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden uit te breiden en de Senaat te heroveren op de Republikeinen. Nu bijna alle stemmen zijn geteld, ontstaat een ander beeld: Republikeinen deden het beter dan de Democraten, ook al verloren zij de race om het presidentschap.

Republikeinse winst in Democratische heilstaat

Kijk naar Texas en Californië. Laatstgenoemde is de progressieve heilstaat waarvan de linkervleugel van de Democraten hoopt dat het een voorbeeld is voor heel het land. En de hoop van de Democraten is al jaren op Texas gericht: eens zal de staat blauw (Democratisch) kleuren.

Nu blijkt dat voor het eerst sinds 1998 de Republikeinen in Californië juist zetels voor het Huis van Afgevaardigden van de Democraten wisten af te pakken. Terwijl in Texas de Democraten er niet eentje wonnen van de Republikeinen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.