Premium Lock Wijsheid en woede om Wenen: nu echt helder politiek antwoord nodig op islamisme

03 november 2020Leestijd: 3 minuten
Bondskanselier Kurz hield dinsdagochtend een toespraak. Foto: ANP

De reeks aanslagen in Wenen, Nice en Parijs is net zo beangstigend als een gekaapt vliegtuig dat tegen een torenflat vliegt. Politici herhalen nog maar eens het cliché dat de westerse waarden sterker zijn dan haat. Maar die woorden komen telkens te laat en klinken afgezaagd, schrijft Eric Vrijsen. Juist in de politiek van alledag zou de onverslaanbare westerse ideologie moeten worden verkondigd.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz (ÖVP) sprak van ‘een weerzinwekkende terreurdaad’ en ‘een walgelijke terroristische aanslag’. Wat kon hij meer zeggen over het bloedbad dat in hartje Wenen werd aangericht door een twintigjarige islamist met een automatisch geweer?

Vier doden en veertien gewonden, van wie zeker de helft in levensgevaar. De aanslag begon vlakbij een synagoge, maar de dader – misschien zelfs daders – wilde ook de mensen treffen die op terrasjes zaten of onderweg waren naar een restaurant. Wenen beleefde maandag zijn laatste vrije avond, voordat de stad weer in een strenge lockdown zou gaan.

De twintigjarige man werd door de politie doodgeschoten. Hij was al in beeld bij de veiligheidsdiensten. Toen maandagnacht zijn huis werd doorzocht, werd materiaal gevonden waaruit bleek dat hij met terreurorganisatie Islamitische Staat sympathiseerde. De man had een dubbele nationaliteit (Oostenrijks en Noord-Macedonisch), maar was geboren en getogen in Wenen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw