Premium Lock Na getreuzel kon kabinet niet meer om schoolsluiting heen

15 december 2020Leestijd: 4 minuten
Een gezin met schoolgaande kinderen kijkt naar de toespraak van premier Mark Rutte. Foto: ANP.

Van alle maatregelen die premier Mark Rutte (VVD) gisteren aankondigde, riep de sluiting van de scholen de felste reacties op. Toch valt te begrijpen dat het kabinet niet meer om die maatregel heen kon, schrijft Bram Hahn.

Enkele weken geleden dook de suggestie op om voor of na de kerstvakantie alle scholieren een week extra thuis te laten. Het werd overwogen, maar het kwam er niet van: een teken dat onderwijs zo belangrijk wordt geacht dat het kabinet de besmettingen via school dan maar incalculeerde.

Lees ook dit commentaar van Bram Hahn over de maatregelen: Kerstlockdown is afscheid van de intelligente aanpakMark Rutte

Mogelijk werd die twijfel ook ingegeven door de voorgeschiedenis van de corona-aanpak op scholen. In het voorjaar waren de wetenschappers er nog van overtuigd dat kinderen, zeker in de basisschoolleeftijd, geen rol van betekenis speelden in de overdracht van het virus.

Toch zwichtte minister van Onderwijs Arie Slob (CU) in de snelkookpan van emoties en onzekerheid voor de druk van buitenaf en gingen de scholen dicht. Had niet gemoeten, vonden velen achteraf, en een dergelijke beslissing zou niet meer op zo’n manier moeten worden genomen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw