Premium Lock Vervolging oud-topman ING is een goede zaak

09 december 2020Leestijd: 3 minuten
Ralph Hamers

Het Openbaar Ministerie moet de voormalige topman van ING, Ralph Hamers, alsnog vervolgen voor zijn rol in de witwasaffaire. Dat is begrijpelijk, schrijft Marijn Jongsma.

De uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag doet ongetwijfeld veel stof opwaaien in de Nederlandse bestuurskamers, en ook in Zwitserland, waar Hamers inmiddels CEO van UBS is.

In de zaak rond ING leek hij aanvankelijk de dans te ontspringen. Met de bank zelf werd in 2018 een recordschikking van 775 miljoen euro getroffen.

ING als eilandenrijk

Het Openbaar Ministerie constateerde destijds dat ING gedurende de onderzochte periode (2010 tot en met 2016) tekortschoot bij het identificeren, melden en weren van ongewenste klanten en transacties. Anders gezegd: de bank deed niet datgene wat mag worden verwacht om witwassen door klanten via haar bankrekeningen te voorkomen.

Maar wie is verantwoordelijk? Individuele medewerkers en leidinggevenden lieten steken vallen, aldus het OM destijds, maar er zou onvoldoende bewijs zijn voor ‘individuele strafrechtelijke verwijten’.

Daardoor kwam alleen de organisatie als geheel in het vizier. Afgelopen zomer sprak de advocaat-generaal over ‘bezuinigingen, silovorming, eilandjes, versnippering, onvoldoende communicatie onderling, voortdurende personele wisselingen en traag werkende systemen’. Daardoor kwamen signalen ‘niet volledig’ bij de raad van bestuur, ‘laat staan bij de voorzitter van de raad van bestuur’.

Wat wist Hamers?

De advocaat van ING zei dat het dossier van het OM ‘geen enkele indicatie bevat’ dat Hamers zich ooit bewust is geweest van enig strafbaar feit. Aannemelijk en verklaarbaar, aldus de raadsman, aangezien de ‘gedragingen’ plaatshadden binnen het zelfstandig opererende  ING Bank Nederland.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw