Victor Pak Premium Corner

Trump kan maar beter direct vertrekken en nooit terugkeren

07 januari 2021Leestijd: 2 minuten

De bestorming van het Amerikaanse Congres betekende een nieuw dieptepunt in het presidentschap van Donald Trump. Het ophitsen van zijn aanhang om een democratische vergadering te verstoren waar gekozen volksvertegenwoordigers de verkiezingsuitslag vaststelden, volgt op talloze onjuiste beschuldigingen van verkiezingsfraude en de weigering om zijn verlies te erkennen. Het zou beter zijn als de president per direct vertrekt en nooit meer terugkeert, schrijft Victor Pak.

De certificering van de verkiezingsuitslag had een futiliteit moeten zijn voor het Amerikaanse Congres. Dat telt de kiesmannen die door de Amerikaanse staten zijn geselecteerd op basis van de verkiezingen van 3 november 2020 en stelt vervolgens de definitieve uitslag vast. Joe Biden won op die derde november eerlijke, democratische verkiezingen.

Geen greintje bewijs

Dat de certificatie op woensdag 6 januari ontaardde in chaos komt door Trump en zijn door hem opgehitste aanhang. De procedure werd onderbroken en de gekozen volksvertegenwoordigers dienden zich noodgedwongen te laten evacueren. De president had zijn aanhang opgeroepen om naar het Congres te marcheren, omdat hij meent dat de overwinning hem is ontstolen.

Daarvoor heeft Trump geen greintje bewijs. In tientallen rechtszaken zijn de klachten van Trump en zijn kornuiten afgewezen, ook door rechters die de president tijdens zijn termijn zelf benoemde.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.