Premium Lock Houd coronadebat buiten verkiezingscampagne

05 februari 2021Leestijd: 4 minuten
Premier Rutte (links) en Hugo de Jonge tijdens debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Foto: ANP.

Terwijl het land dreigt te bezwijken onder coronamoeheid, blijft het kabinet onduidelijk communiceren over zijn beweegredenen, schrijft Afshin Ellian. Of het nu gaat om het mondkapjesbeleid op scholen of de invoering van een vaccinatiebewijs: de verkiezingen lijken een belangrijker rol te spelen dan de logica.

De Amerikaanse QAnon-gelovigen zijn diep teleurgesteld. De mysterieuze Q is niet komen opdagen. Het rumoer ging over in stilte. De alledaagse werkelijkheid is als een rotsblok. De realiteit is al ernstig genoeg. De westerse economieën hangen aan het staatsinfuus.

We dreigen te bezwijken onder coronamoeheid

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

De gezondheidscrisis is omvangrijker dan een jaar geleden. In Nederland dreigen we te bezwijken onder  coronamoeheid. Mensen zijn vermoeid en gedesoriënteerd door langdurig zelfisolement. De Britse variant van het Chinese Wuhan-virus heet B117. Dat beestje heeft eindelijk een mysterieuze naam gekregen. Toch spreekt iedereen, inclusief politici, van de Britse variant, maar niet van de Britse variant van het Chinese virus.

B117 is op dit moment dominant. Dat blijkt uit de data en modellen die daarop zijn gebaseerd. Volgens Jaap van Dissel heeft B117 een reproductiegetal dat 40 tot 54 procent hoger ligt dan dat van het klassieke cvirus. De Britse variant kent dus een ander type R dan het Chinese Wuhan-virus.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw