Jelte Wiersma Premium Corner

Duitsland heeft genoeg van Europese Unie: ‘Es reicht’

20 februari 2021Leestijd: 6 minuten

Duitsland wilde een Europees Duitsland. Maar dat betekent dat het land lagere standaarden moet accepteren dan het gewend is. En tot een Duits Europa komen lukt niet, zo bewees de coronavaccin-catastrofe van de Europese Commissie. ‘Es reicht,’ zegt minister Horst Seehofer. Het heilige geloof in de EU is tanende, schrijft Jelte Wiersma.

Duitsland heeft zondag eenzijdig de grenzen gesloten met onder meer Tsjechië en Oostenrijk om de import van coronavirus-varianten te voorkomen. Europees Commissaris voor Volksgezondheid Stella Kyriakides uit Cyprus zei daarop dat ‘de waarheid is dat het virus niet kan worden gestopt met gesloten grenzen. Ik denk dat het verkeerd is terug te keren naar een Europa met gesloten grenzen, zoals in maart 2020.’

Es reicht,’ reageerde Horst Seehofer, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, op de kritiek vanuit de Europese Commissie. Oftewel: genoeg is genoeg. ‘De EU heeft genoeg fouten gemaakt. Wij vechten aan de grens met Tsjechië en Oostenrijk tegen een gemuteerd virus. De Europese Commissie moet ons steunen en niet in de weg lopen.’

De uitbarsting van Seehofer past in een trend. Duitsland raakt steeds meer teleurgesteld in de Europese Unie (EU). Of preciezer: in de Europese Unie en de overige EU-lidstaten. Die doen eigenlijk alles minder goed dan Duitsland zelf. Althans, dat is het Duitse zelfbeeld. In plaats van dat de Europese Unie zich optrekt aan Duitsland en het land als voorbeeld neemt, trekt de rest van de Unie Duitsland naar beneden.

De coronacrisis heeft dat haarfijn blootgelegd. Duitsland sloot afgelopen voorjaar unilateraal de grens met andere EU-landen. Daarmee schopte het een eigen heilig huisje omver. Open grenzen vormen voor Duitsland, dat centraal in de Europese Unie ligt en altijd vreest te worden opgesloten, een kernwaarde. De toenmalige Britse premier David Cameron stuitte vóór het Brexit-referendum in juni 2016 nog op een onverbiddelijk ‘Nee’ van de Duitse bondskanselier Angela Merkel toen hij vroeg de massale immigratie vanuit de EU naar het Verenigd Koninkrijk te beperken. Ook tijdens de immigratiecrisis van 2015 weigerde Merkel de Duitse grenzen te sluiten. Maar na de uitbraak van de coronacrisis is zij 180 graden gedraaid.

Dogma ‘Europees’ slijt

Ook liet Duitsland los dat zo’n beetje alles ‘Europees’ moet worden geregeld. Zo vormde het met Frankrijk, Italië en Nederland een gelegenheidscoalitie om gezamenlijk coronavaccins  in te kopen. Geschrokken door de vele kritiek daarop werd het samenwerkingsverband opgeheven en kreeg de Europese Commissie onder leiding van de Duitse Ursula von der Leyen opdracht om namens de hele Europese Unie vaccins in te kopen.

Lees ook dit commentaar van Jelte Wiersma: Inkooppuinhoop vaccins door EU leidt tot extra dodenVon der Leyen

Dat werd een catastrofe. De Commissie was onervaren, gedroeg zich arrogant, reageerde te laat en bood te weinig geld. Het Verenigd Koninkrijk en andere niet-EU-landen waren slagvaardiger. Extra pijnlijk is dat Duitsland als eerste in Europa beschikte over een goedgekeurd vaccin, van producent BioNTech. Alles stond gereed om burgers grootschalig te vaccineren. Maar door het falen van de Commissie vlogen vliegtuigen met in de EU geproduceerde BioNTech-vaccins de Unie uit. Daardoor zijn in de EU meer coronadoden te betreuren en is de economische schade groter dan wanneer Duitsland zelf vaccins bij BioNTech had ingekocht. Duitslands minister van Financiën Olaf Scholz noemde de vaccinatiestrategie van de Commissie ‘richtig scheisse gelaufen’.

Luister ook de EU-podcast Brusselse Bobo’s met Jelte Wiersma over dit onderwerp:

Maar wat is in de Europese Unie vanuit Duits perspectief de laatste jaren niet ‘richtig scheisse gelaufen’?

Duits Europa of Europees Duitsland?

Helmut Kohl sprak als bondskanselier (1982-1998) al uit dat hij een Europees Duitsland wenste. Dit om de vrees bij andere EU-lidstaten weg te nemen dat de Europese Unie een Duits Vierde Rijk zou worden.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.