Gertjan van Schoonhoven Premium Corner

Felicitaties politie voor Willem Engel zijn ongepast

17 februari 2021Leestijd: 3 minuten

Een politieagent feliciteerde op ‘neutrale, sportieve’ wijze Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid. Dat een individuele agent zelfs maar de indruk wekt aan Engels kant te staan, schaadt misschien wel het grootste goed dat de politie heeft: haar neutraliteit. De politie mag wel wat minder informeel zijn, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Nederland is gezegend met een vrij benaderbare, ‘vriendelijke’ politie. Een uitzending van Op1 is niet geslaagd als er niet óf een of andere boswachter óf een of andere hoge politiefunctionaris in uniform gezellig meekletst aan tafel. Ook anderszins hebben we onze agenten graag zo on-autoritair mogelijk.

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven terug: Niet de boa, maar lamlendige politie moet ter discussie staan

Typische exponent hiervan is natuurlijk de ‘boa’. Vroeger had je als burger op straat te maken met de agent, nu doorgaans met de ‘buitengewoon opsporingsambtenaar’. Dat is – hoeveel nuttig werk deze mannen en vrouwen ook doen – gewoon een uitgeklede-versie-in-uniform van de oude agent, een soort straatconducteur. Hij of zij mag meer niet dan wel – wat álle Nederlandse burgers maar al te goed weten. Toch hoor je zelden iemand protesteren. Blijkbaar zien we het zo graag: gezagsdragers zonder gezag.

Schaatsfilmpje: hoe minder agent een agent is, hoe liever we het zien

De populariteit, tijdens de schaatskoorts van afgelopen week, van het filmpje van een pirouettes op het ijs draaiende politieagente (in opleiding), spreekt in dit verband ook boekdelen. Net als het sneeuwballengevecht van jongeren met de politie op de Dam in Amsterdam. Hoe minder ‘agent’ een agent is, hoe liever we het zien. Typisch Nederland! Zelfs de politie is hier lekker gek,  lekker informeel, lekker ‘zichzelf’. Het filmpje van de schaatsende agente haalde dan ook de buitenlandse media, als bewijs van onze opvallende nationale zeden.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dit alles heeft iets prettigs en beschaafds. Liever deze politie dan de Russische, de Braziliaanse of zelfs maar de Franse. Maar een valkuil is het ook. Al te informeel gedrag kan de neutrale, onafhankelijke reputatie van de politie zomaar in gevaar brengen. De felicitaties, dinsdagavond, van een Rotterdamse agent aan het adres van Willem Engel met diens opzienbarende overwinning bij de rechter vallen in die categorie.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.