Premium Lock Helaas, Haagse rayonhoofden gaan niet over Elfstedentocht

09 februari 2021Leestijd: 3 minuten
Elfstedenmonument nabij Giekerk

Er komt geen ‘tocht der tochten’ in coronatijd, bezweert de organisatie. Einde discussie. Toch viel het ‘Elfstedenpopulisme’ – vroeger ‘Elfstedenkoorts’ genoemd – wel te begrijpen. Hoop en voorpret doen leven, schrijft Joppe Gloerich.

Je zult rayonhoofd zijn in, pakweg, Galamadammen. Je weet alles van ijstransplantaties, kluunvoorzieningen en controleposten. Geen sloot in Súdwest-Fryslân, of je kent er elke rietstengel. Zelfs in de zomer zijn je gedachten bij de dag dat er ijs zal liggen zo dik dat er een nieuwe Elfstedentocht kan worden gehouden.

Tradities geven kleur aan het leven. Vele zijn feestelijk, andere zijn momenten van bezinning. In zijn boek Nederlandse tradities beschrijft Gertjan van Schoonhoven er 29. Meer informatie >>

En dan, aan het begin van een vorstperiode in februari 2021, hoor je op televisie politici in het verre Den Haag verkondigen dat de Tocht móet doorgaan – corona of geen corona. De eerste slootjes zijn net dichtgevroren. Het moet een vreemde gewaarwording zijn.

Binnen 48 uur alles in gereedheid

Dan maar een keer geen amateurs en geen publiek, opperen voorstanders als Geert Wilders (PVV) en Rob Jetten (D66). Enerzijds zijn die geluiden nogal voorbarig. Ten eerste is niet de overheid, maar de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden de organisator (en dus verantwoordelijke) van de tocht. Bovendien ligt er in het grootste deel van Friesland maar net genoeg ijs voor een paar slagen over de vaart, laat staan voor een wedstrijd over 200 kilometer. De weerberichten voor de wat langere termijn zijn trouwens ook niet erg gunstig. En o ja, er woedt een pandemie, die ervoor zorgt dat de samenleving goeddeels platligt. Krijgt Friesland een Elfstedentocht, dan wil Limburg carnaval.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw