Marijn Jongsma Premium Corner

Woningakkoord schuift hete aardappel door

17 februari 2021Leestijd: 2 minuten

Welgeteld 34 organisaties hebben hun handtekening gezet onder een ‘actie-agenda’ om de komende tien jaar een miljoen woningen te bouwen. Doorbreken deze partijen de impasse in de strijd tegen de woningnood? Daarvoor schuift de ‘monstercoalitie’ toch te veel vragen door, schrijft Marijn Jongsma.

Bouwers, provincies, gemeenten, corporaties, projectontwikkelaars, makelaars, de Vereniging Eigen Huis: ze hebben allemaal meegewerkt aan de agenda ‘Samen werken aan goed wonen’. Meer huizen bouwen, zo is het devies, en vooral ook meer goedkopere huizen.

Lees ook dit commentaar van Jeroen van Wensen: Stalinistische overheid helpt huizenmarkt verder vernieling in

Een poldercompromis

‘Laten we mouwen opstropen,’ zo valt te lezen. Daar zal niemand op tegen zijn. Maar wat er ook staat: ‘Natuurlijk zijn we het niet overal over eens: allemaal behartigen we een specifiek belang.’ Als meer dan 30 clubs de handen ineen slaan, is er altijd sprake van een compromis. Daarmee is op zich niets mis, maar het is onvermijdelijk dat er een aantal hete aardappels behendig wordt doorgeschoven.

De noodzaak van 1 miljoen extra huizen is al eerder geformuleerd. De vraag is: hoe gaan we dat doel bereiken? In de actie-agenda worden daarvoor wel degelijk enkele concrete ideeën aangedragen, al zijn ze niet allemaal even origineel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.