Premium Lock De vleestaks van D66 en GroenLinks kan beter op de tekentafel blijven

06 maart 2021Leestijd: 3 minuten
Vlees in de supermarkt. Foto: ANP

D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren bepleiten een speciale heffing om de vleesconsumptie terug te dringen. Politici zouden beter moeten kijken naar de effectiviteit voordat ze weer nieuwe belastingen voorstellen, schrijft Marijn Jongsma.

Aan grootschalige vleesconsumptie kampen morele en milieubezwaren. De meningen daarover lopen uiteen, maar aangenomen dat je de consumptie wilt terugdringen: is een vleestaks dan de geëigende methode? De consultants van advies- en accountantsorganisatie EY deden  in opdracht van het ministerie van Landbouw onderzoek naar de effectiviteit van zo’n belasting. Na het lezen van het rapport De (on)mogelijkheden van een verbruiksbelasting op vlees is de conclusie: begin er niet aan.

Belastingdienst en grenseffecten

EY noemt een vleestaks ‘nauwelijks uitvoerbaar’, in elk geval op de korte termijn. Samengevat: de Belastingdienst kan het niet aan. Het schort aan data, er is onvoldoende deskundig personeel, de invoering van een bruikbaar ICT-systeem vergt waarschijnlijk vijf jaar. Nu zijn er ongetwijfeld politici die dit interpreteren als een gebrek aan ambitie, maar het valt te hopen dat de recente ervaringen met de Belastingdienst enig realisme in de discussie brengen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw