D66, GroenLinks en de Partij voor de Dieren bepleiten een speciale heffing om de vleesconsumptie terug te dringen. Politici zouden beter moeten kijken naar de effectiviteit voordat ze weer nieuwe belastingen voorstellen, schrijft Marijn Jongsma.
Aan grootschalige vleesconsumptie kampen morele en milieubezwaren. De meningen daarover lopen uiteen, maar aangenomen dat je de consumptie wilt terugdringen: is een vleestaks dan de geëigende methode? De consultants van advies- en accountantsorganisatie EY deden in opdracht van het ministerie van Landbouw onderzoek naar de effectiviteit van zo’n belasting. Na het lezen van het rapport De (on)mogelijkheden van een verbruiksbelasting op vlees is de conclusie: begin er niet aan.
Lees ook van Marijn Jongsma: Nu afremmen is onverstandig, langdurig stimuleren eveneens
Belastingdienst en grenseffecten
EY noemt een vleestaks ‘nauwelijks uitvoerbaar’, in elk geval op de korte termijn. Samengevat: de Belastingdienst kan het niet aan. Het schort aan data, er is onvoldoende deskundig personeel, de invoering van een bruikbaar ICT-systeem vergt waarschijnlijk vijf jaar. Nu zijn er ongetwijfeld politici die dit interpreteren als een gebrek aan ambitie, maar het valt te hopen dat de recente ervaringen met de Belastingdienst enig realisme in de discussie brengen.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u al abonnee en hebt u al een account? log dan hier in
Verder lezen?
U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.
Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen