Premium Lock Wild om zich heen slaande EU gevaar voor Nederland

24 maart 2021Leestijd: 4 minuten
Ursula von der Leyen bij Europese Raad, 1 oktober 2020. Foto: AFP.

Merkel, Macron en Draghi willen een EU-exportverbod voor corona-vaccins. Dit is een voorbode voor een Europese Unie zoals Frankrijk die graag ziet: het Europees continent afkoppelen van de liberale, Engelstalige wereld. Een rampscenario voor Nederland, schrijft Jelte Wiersma.

Donderdag vergaderen de 27 EU-regeringsleiders met elkaar via video. De Franse president Emmanuel Macron (En Marche!) en de Italiaanse premier Mario Draghi (onafhankelijk) wilden al een verbod op de export van corona-vaccins, de Duitse bondskanselier Angela Merkel (CDU) lijkt zich bij hen te voegen.

Frankrijk en Italië zijn altijd dol op protectionisme, in Duitsland is de CDU in paniek. In september zijn parlementsverkiezingen en de CDU daalt in de peilingen. Na aanvankelijk adequaat optreden door Merkel, is het vaccinatieprogramma in Duitsland een puinhoop. Mede door het gebrek aan voldoende vaccins wegens het falende inkoopprogramma van de Duitse Commissievoorzitter Ursula von der Leyen (CDU).

Bij Von der Leyen ging het mis

Hoe anders is het beeld in het Verenigd Koninkrijk. Daar is inmiddels bijna de helft van de bevolking ingeënt en wordt een recordaantal van bijna een miljoen burgers per dag gevaccineerd. De regering van premier Boris Johnson (Conservative) handelde slagvaardiger bij de inkoop van vaccins dan Von der Leyen. Ook de Verenigde Staten scoren met een kwart gevaccineerden beter dan de EU-landen die gemiddeld rond de 10 procent zitten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw