Aerden Onno Aerden

Geachte Mariëtte Hamer: lanceer een superminister van Volkshuisvesting

22 mei 2021Leestijd: 2 minuten

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan informateur Mariëtte Hamer (PvdA). Als corona straks is opgelost, wordt woningbouw topprioriteit. Maak een superminister bespreekbaar.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden (1967) geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand die de publiciteit haalde.

Persbericht van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), donderdag 20 mei: de huizenprijzen zijn in de afgelopen twintig jaar niet zoveel toegenomen als in afgelopen maand: gemiddeld steeg een huis in Nederland sinds april 2020 met ruim 11 procent in waarde. En dat terwijl we sinds de kredietcrisis inmiddels een klein decennium achter de rug hebben van waardevermeerdering van particulier onroerend goed. De reden is meer dan bekend: een aanhoudend tekort aan woningen, in februari van dit jaar nog becijferd op 331.000.

U weet dit. En u weet ook dat de landelijke regie op dit rampzalige dossier blijft hangen in voornemens. Zoals van Stientje van Veldhoven (D66), die in februari dit jaar – nota bene als tijdelijke minister voor Wonen – de Tweede Kamer meldde dat ‘versnellingsteams’ de hoge bouwambities moeten gaan waarmaken: ‘er is een flinke stap extra nodig’.

Niet heel gek dat de Tweede Kamer vorig jaar pleitte voor een terugkeer van een minister van Volkshuisvesting.

Een ‘polderkoningin’ met een ‘gigantisch netwerk’

U hebt de microfoon als boetseerder van een nieuw kabinet. Gebruik die om ook deze terechte Kamerwens te ‘versnellen’. Via een nieuwe minister van Volkshuisvesting. Niet zomaar een minister – een superminister. Met doorzettingsmacht, flair en een staf van de slimste ambtelijke denkers. Iemand die de eindeloos talmende lagere overheden in het hok kan duwen: op mogelijke bouwlocaties ligt al te vaak ‘een andere bestemming’, er is sprake van ‘noodzakelijk groen’, al dan niet met bedreigde diertjes of ‘problemen met de ontsluiting’ van een beoogde wijk.

U bent in de pers al een ‘doorzetter’ genoemd, een ‘polderkoningin’ met een ‘gigantisch netwerk’ die niet stopt voordat er resultaat is geboekt.

‘Misschien ga ik dat wel verrassend doen,’ zei u op de vraag hoe u de formatie in de richting kunt duwen van de zo gewenste ‘nieuwe bestuurscultuur’ – waarin geen heilige huisjes bestaan en ook taaie dossiers in alle openheid worden aangevlogen. U zou er goed aan doen om het in al zijn feitelijkheid schrikbarende persbericht van het CBS nog dit weekeinde te beantwoorden met de onthulling van uw eerste verrassing: een superminister voor Volkshuisvesting.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.