Premium Lock Goedkoop ongezond eten rechtvaardigt geen suikerbelasting

29 mei 2021Leestijd: 2 minuten
Bron: Unsplash

De prijzen van gezond voedsel stegen de afgelopen tien jaar sneller dan die van ongezond voedsel. Dat versterkt de lokroep van de suiker- en vetbelasting. Toch zal de politiek de verleiding van nieuwe heffingen moeten weerstaan, schrijft Jeroen van Wensen.

Tussen 2010 en 2020 lag de prijsstijging van voedsel met 18 procent in lijn met de gemiddelde prijsstijging van alle goederen en diensten (17 procent), schrijft het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag 28 mei.

Maar de prijsstijgingen van voedingsmiddelen verschillen fors. Gezond voedsel steeg met 21 procent in prijs, ongezond voedsel met 15 procent. De achterliggende oorzaken zijn divers. Zo heeft bijvoorbeeld de fipronil-crisis in 2017 geleid tot veel duurdere eieren: in 2020 kostten die anderhalf keer zo veel als in 2010.

Helft van de bevolking is te dik

In 2017 was bijna de helft (48,7 procent) van de Nederlanders van 18 jaar en ouder te dik, waarvan 13,9 procent veel te dik, zo blijkt uit cijfers van het RIVM, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Overgewicht leidt tot (vermijdbare) ziekten, en tot (vermijdbare) torenhoge ziektekosten.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw