Gerry van der List

Moreel probleem: flutfilm Ferry vergoelijkt moordlust

17 mei 2021Leestijd: 2 minuten

In de Netflix-film Ferry moordt Frank Lammers er lustig op los. Toch wordt hij voorgesteld als een goeie lobbes. Ruwe bolster, blanke pit. Dat deugt niet, schrijft Gerry van der List.

Het tweede seizoen van Undercover was voor veel Nederlandse kijkers een deceptie. De Belgen hadden de macht overgenomen in de Netflix-serie en de Nederlandse ster van het eerste seizoen was afgescheept met een bijrol. Om het goed te maken bij de Nederlanders gunde Netflix Jumbo-medewerker Frank Lammers een aparte film, waarin hij mocht laten zien hoe het personage van Ferry Bouman in de drugshandel is beland.

Vrijdag 14 mei ging Ferry, met buitensporig veel publiciteit, in première. Een cinematografisch meesterwerk is het niet geworden. De film hangt van de clichés aan elkaar en bevat nogal wat ongeloofwaardigheden. Zo pleegt Ferry in koelen bloede de ene na de andere moord waarbij het spoor duidelijk naar hem verwijst zonder dat de politie of een Peter R. de Vries-achtige speurneus bij hem aanklopt met lastige vragen.

Brabander Ferry maakt een sympathieke indruk

Ondanks zijn moordlust maakt Ferry een sympathieke indruk. Hij blijft een goeie lobbes uit Brabant die per ongeluk in de misdaadwereld van Amsterdam verzeild lijkt geraakt. Hij wordt tijdens een xtc-trip verliefd op een schattige streekgenoot (Elise Schaap). Via haar broer maakt hij kennis met de drugshandel, die wordt voorgesteld als een interessante commerciële activiteit.

Lees verder onder de video

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat achter de boeventronie een warme persoonlijkheid schuilgaat, zou moeten blijken uit zijn zorg voor zijn aan kanker lijdende zus. Ruwe bolster, blanke pit.

De film normaliseert crimineel gedrag

Het is altijd wat ongemakkelijk om zulk amusement langs de morele meetlat te leggen. Artistieke vrijheid, nietwaar? Zedenmeesters moeten de pret niet willen bederven.

Lees ook deze blog van Gerry van der List: De ergerniswekkend elitaire filmsmaak van Netflix

Toch is het duidelijk dat Ferry in moreel opzicht uit de bocht schiet. De flutfilm normaliseert en vergoelijkt crimineel gedrag. Het is niet erg als je mensen doodschiet wanneer je een ziek familielid te hulp schiet en lief doet tegen je meisje: dat is de boodschap. Ferry Bouman deugt, lijken de makers te willen onderstrepen. Maar de moraal van de film Ferry deugt helemaal niet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.