Premium Lock ChristenUnie voor de keus: regeren of wegkwijnen

15 juni 2021Leestijd: 3 minuten
Gert-Jan Segers (ChristenUnie) geeft een reactie na zijn gesprek met informateur Mariette Hamer. Foto: ANP.

Twee ministers leveren, waarvan één vicepremier, of de oppositie in, samen met veertien andere fracties. Roelof Bouwman vraagt zich af: hoe kan dat een moeilijke keus zijn voor de tiende partij van Nederland?

Wanneer politieke partijen besluiten met elkaar te fuseren, ontstaan vaak hooggespannen verwachtingen over de electorale winst die in het verschiet zou liggen. In de praktijk is al dikwijls bewezen dat daar weinig van terechtkomt.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Neem het CDA. De laatste keer dat de christendemocratische fusiepartners KVP, ARP en CHU afzonderlijk deelnamen aan Tweede Kamerverkiezingen – in 1972 – waren ze goed voor 48 zetels. Onder de vlag van het CDA is die score slechts drie keer licht verbeterd, voor het laatst in 1989 (54 zetels). Daarna ging het, met veel horten en stoten, bergafwaarts.

Een ander sprekend voorbeeld van een stagnerende fusiepartij is GroenLinks. De voorlopers CPN, PSP en PPR haalden in 1972 samen 16 zetels en de PPR trad zelfs toe tot het kabinet-Den Uyl.

GroenLinks grote verliezer van de verkiezingen van 17 maart

GroenLinks wist die uitslag nooit te evenaren, laat staan te overtreffen. Bovendien zit de partij al meer dan dertig jaar zonder onderbreking in de oppositiebanken. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 17 maart was GroenLinks de grote verliezer, sindsdien bezet de partij van Jesse Klaver nog slechts 8 zetels.

De jongste fusiepartij in de Tweede Kamer is de ChristenUnie, de opvolger van het Gereformeerd Politiek Verbond (GPV) en de Reformatorische Politieke Federatie (RPF).

Lees deze spraakmakende blog van Roelof Bouwman terug: Mariëtte Hamer moet inpakken en wegwezen

In 1998 deden beide partijen voor het laatst zelfstandig mee aan Tweede Kamerverkiezingen en haalden ze samen 5 zetels. Slechts eenmaal – in 2006 – is dat resultaat door de ChristenUnie verbeterd (6 zetels). Daarna is het met 5 zetels weer voortdurend business as usual.

Toch heeft de partijleiding van de ChristenUnie het geloof in electorale winstkansen nog niet verloren. Gert-Jan Segers zei in de aanloop naar 17 maart zelfs te hopen op 7 zetels: ‘Dat is een mooi bijbels getal.’

Vijver ChristenUnie steeds kleiner

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw