Premium Lock Eerste Kamer valt fiscaal door de mand bij de jubelton

01 juli 2021Leestijd: 2 minuten
De Eerste Kamer, bedoeld als aristocratisch instituut. Foto: ANP

De jubelton blijkt niet te werken. Toch steunt een meerderheid in de Eerste Kamer een onuitvoerbare uitbreiding van deze schenkingsvrijstelling. Een voorbeeld van het schrijnende gebrek aan elementaire fiscale kennis in de senaat, schrijft Jeroen van Wensen.

In 2017 is de jubelton ingevoerd om het aantal onderwaterhypotheken en de hypotheekschuld te verlagen. De regeling komt er in de praktijk op neer dat ouders iets meer dan 100.000 euro belastingvrij mogen schenken aan hun kinderen, als die er een huis van kopen of de hypotheekschuld ermee verlagen. Een volledige beschrijving van de ‘verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning’ vindt u bij de Belastingdienst.

De jubelton werkt niet

Een mooie regeling voor families om erf- en schenkbelasting te vermijden, en de kinderen aan een huis te helpen, omdat die de ton kunnen gebruiken om fors boven de vraagprijs te bieden. Maar de twee beleidsdoelen worden met de ‘verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning’ helemaal niet bereikt, zo blijkt uit de weinig verrassende evaluatie van economisch onderzoeksbureau SEO. Kort gezegd verlaagt de jubelton de nationale hypotheekschuldenberg met geen aantoonbare euro, en het probleem van de onderwaterhypotheken (hypotheekschuld hoger dan waarde huis) bestaat al lang niet meer.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw