Premium Lock Hoog tijd om te leren leven met het coronavirus

28 juli 2021Leestijd: 3 minuten
Britten vieren Freedom Day in nachtclub in Londen - ANP

Even werd er gevreesd voor een nieuwe golf van coronapatiënten in de ziekenhuizen door het oplopende aantal besmettingen. Maar de toestroom blijft uit en een nadere blik op de coronacijfers leert dat de vaccins hun werk doen. Nu de volgende fase van de pandemie is aangebroken, zullen we moeten accepteren dat versoepelingen nooit helemaal zonder risico’s zijn, schrijft Marieke ten Katen.

De schrik zat er goed in toen het aantal coronabesmettingen ineens weer in recordtempo toenam na de versoepelingen van 26 juni. De gedachten gingen terug naar de eerdere besmettingsgolven, die met wat vertraging ook zorgden voor een flinke toeloop van patiënten in de ziekenhuizen. Met alle gevolgen van dien.

Maar inmiddels is wel duidelijk dat het deze zomer gaat om een beduidend andere besmettingsgolf. Het verband tussen het aantal coronabesmettingen en de druk op het ziekenhuis is niet meer hetzelfde. De vaccins doen hun werk, ze voorkomen dat mensen van het virus ernstig ziek worden en in het ziekenhuis belanden.

Dat uit een rondvraag van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose blijkt dat de meeste coronapatiënten in het ziekenhuis niet zijn gevaccineerd, is dan ook geen verrassing. Slechts 9 procent van de COVID-19-patiënten die in de week van 12 tot en met 18 juli in het ziekenhuis lagen, bleek volledig gevaccineerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw